Dva roky jej zneužíval třídní učitel, soud byl traumatizující. Dnes pomáhá dalším přeživším

Obrázek: img-3638

V šesté třídě začal Tomáš Paprštein navštěvovat turistický oddíl, který měl klubovnu na jeho základní škole. Vedl ho Tomášův třídní učitel Matěj, který ve městě organizoval i dětské tábory. „Oddíl pro mě tehdy hodně znamenal, upnul jsem se na něj a kompenzoval si jím ztrátu matky. S Matějem jsme se sblížili a byli jsme nejlepší kamarádi,” vzpomíná Tomáš. Matěj však jeho nadšení i osamělosti využil, dva roky jím manipuloval a sexuálně jej zneužíval. Za to byl odsouzen na základě svědectví i znaleckých posudků k podmíněnému trestu se zákazem mimoškolní činnosti a povinnou ambulantní léčbou. Trest si následně nechal vymazat z trestního rejstříku a v současnosti opět učí mládež. Svou vinu stále popírá. „Je nepřípustné, aby odsouzení, neléčení pachatelé, kteří svou vinu stále popírají, se mohli vrátit zpět k práci s dětmi po výmazu jejich trestního rejstříku, což umožňuje zákon," říká Tomáš Paprštein, zakladatel Klubovny Naděje, spolku pro ochranu obětí sexuálního násilí.

Obrázek: 313433592-128682436639367-7508623467982600545-n

„Sexuálně mě zneužíval na oddílových výpravách, na výletech ve dvou, v bazénu základní školy i přímo v klubovně našeho oddílu, kde jsme společně sami několikrát nocovali. Několikrát se to stalo i u mě nebo u něj doma, kde jsme spolu jako kamarádi přespávali. Byl jsem oběť. Matěje jsem měl rád a to, že se jedná o skutečný problém, jsem pochopil primárně až díky terapii,” popisuje Tomáš, který se nakonec odhodlal svěřit se třídní učitelce. Tím však jeho trápení neskončilo. Následovalo dlouhé policejní vyšetřování a soudní líčení. Tomáš musel opakovaně mluvit veřejně o intimních a zraňujících záležitostech, bolelo jej také, že Matěj se k činům nepřiznal a naopak stavěl sám sebe do role oběti. „Skoro nikdo mi tehdy nevěřil. Vedení základní školy, učitelé, rodiče spolužáků a mnoho dalších lidí se postavilo na stranu učitele a tvrdě po jeho boku bojovali proti mně,” doplňuje. Rekonstrukci celého případu si můžete poslechnout v podcastové sérii Ve stínu - Nejlepší kamarád nebo přečíst v Tomášově chystané knize s názvem Klubovna Naděje, kterou si můžete již nyní objednat v předprodeji.

Obrázek: 317495337-136406162533661-5355946318631826332-n

Chyběl mi někdo, kdo by poslouchal

Po zveřejnění příběhu se na Tomáše obrátily stovky lidí s podobnými zkušenostmi. Přestože zkušenost se sexuálním zneužitím a násilím má v Česku každá třetí žena a každý sedmý muž, podpora obětí a informovanost o tématu je stále nedostačující. Tomáš, Lenka Otradovcová se svou vlastní zkušeností, Eva Nováková z projektu Mluvte s dětmi o sexu a herečka Barbora Jánová proto založily Klubovnu Naděje, která se zaměřuje na osvětu, prevenci, poskytování podpory přeživším a ochranu lidských práv v oblasti sexuálního násilí, zneužívání a incestu. „Bál jsem se, ale nakonec jsem o svém prožitku promluvil. Chyběl mi ale v té době někdo, kdo by mě poslouchal, dodal mi odvahu a řekl, že všechno bude dobré. Někdo, kdo by mi pomohl najít pomoc, kterou jsem potřeboval. Skoro nikdo mi nevěřil. Rád bych využil svého prožitého příběhu a dodával jím lidem odvahu o sexuálním zneužívání mluvit,” dodává Tomáš.

Obrázek: 304091578-109688261872118-1489737733446345478-n
Obrázek: 315592263-132998906207720-4593354554355663284-n

Téma sexuálního násilí je tabuizované, bagatelizované a panuje kolem něj řada mýtů. Oběti se bojí promluvit, nevědí, komu se svěřit, a mnohdy se potýkají s nedůvěrou, rozpačitými reakcemi či výsměchem. Terapeutická péče je finančně nákladná a není dostupná pro každého. Tresty za tyto činy jsou nízké, pachatelé se vysmívají obětem i soudním nařízením a hrozí riziko, že ublíží dalšímu dítěti. „Proto náš spolek chce pracovat i na změně legislativy, prvním krokem je vytvoření registru sexuálních delikventů, kteří se po trestném činu nebudou moci vrátit zpět k dětem. Spolupracujeme na tom s poslankyní Evou Decroix a dalšími. Na ministerstvech se již připravuje konkrétní znění, jak by mohl registr sexuálních delikventů vypadat," vysvětluje Tomáš. 

Bezpečné místo

Klubovna Naděje je otevřená pro každého. Obětem nabízí bezpečné místo, podporu i finanční pomoc. Pro veřejnost Tomáš s kolegy připravuje besedy, naučné materiály i rozhovory ve svém pořadu Klubovna Naděje. „Široké veřejnosti chci ukázat, že sexuální zneužívání není ojedinělé, děje se dnes a denně. Rád bych pomohl k tomu, aby si veřejnost začala všímat změn chování a podezřelých aktivit, aby před sexuálním zneužíváním a násilím nezavírala oči,” popisuje. Pracovat chce také s potencionálními pachateli. „Je nutné, aby si uvědomili, že jde o problém a včas vyhledali odbornou pomoc. Sdílením vlastní zkušenosti a informací o sexuálním zneužívání chci zabránit tomu, aby se takové činy děly, chci, aby se oběti nebály ozvat a aby pachatelé neodcházeli s minimálními tresty,” uzavírá Tomáš. Pro podporu své činnosti založil sbírku ‚Aby se to už nikomu nestalo‘. Podpořit ji můžete zde.