Obyčejné věci připomínají okamžiky, které obětem sexualizovaného násilí navždy změnily život

Obrázek: hand-1832921-1920

Obyčejné předměty, neobyčejná bolest - to je název kampaně, kterou spustila organizace proFem, jež podporuje oběti a přeživší sexualizovaného a domácího násilí v návratu do plnohodnotného života. Cílem je odhalit hluboké, ale často přehlížené následky sexualizovaného násilí a podpořit potřebnou změnu společenského vnímání a postoje k obětem. To především znamená, že obětem sexualizovaného násilí budeme věřit.

Trauma, které zůstává

Součástí kampaně jsou videa, plakáty a výstava ve veřejném prostoru, která putuje po různých městech. Na vizuálech se obyčejné předměty, které denně používáme, objevují v kontextu traumatické události. Tyto předměty v obětech znovu otevírají bolestné vzpomínky, vyjadřují ztrátu, kterou jim sexualizované násilí způsobilo.

Silonky jsou ztělesněním zničených profesních snů a životní jistoty ženy, jejíž prosperující kariéra byla náhle zastavena v důsledku otřesného zážitku. Odhozené plavecké brýle symbolizují ztrátu potenciálu a nadšení mladého muže pro plavání, které po traumatické události nahradil strach a úzkost. Školní aktovka odráží strach ženy o svou malou dceru, který je v příkrém kontrastu s bezstarostným dětstvím, jež jí samotné bylo odepřeno.

Obrázek: obycejne-predmety-neobycejna-bolest-plavky

Je potřeba věřit a naslouchat

„Kampaní chceme přispět k vytvoření vnímavé a empatické společnosti, která věří, naslouchá a bez předsudků podporuje ty, kdo sexualizované násilí zažili. Společnosti, ve které se oběti nemusí bát svěřit se či požádat o pomoc. To je totiž pro oběti velmi úlevné – nebýt na něco tak náročného samy,“ říká Kateřina Karlová z proFem.

Ke kampani vznikl také web www.verimeobetem.cz, který přináší informace jak obětem sexualizovaného násilí, tak lidem, jimž se se svým traumatizujícím zážitkem rozhodnou svěřit. Necitlivá nebo přímo odmítavá reakce totiž způsobuje, že si oběti břímě svého prožitku raději nesou dál životem samy. Nevhodné a necitlivé postoje k tématu sexualizovaného násilí mají obvykle kořeny ve společenských stereotypech, klamných představách a neznalosti (nejen) dlouhodobých psychických následků sexualizovaného násilí.

Obrázek: obycejne-predmety-neobycejna-bolest-aktovka

Co když se mi někdo svěří?

Základní radou pro ty, kteří příběh sexualizovaného útoku nebo obtěžování od někoho blízkého vyslechnou, je situaci nezlehčovat 
a snažit se oběti dodat sílu k řešení situace s odborníky místo toho, aby se svou bolestí zůstala sama. Zároveň je důležité nepřebírat zodpovědnost a nechat na člověku samotném rozhodnutí o dalším postupu. Osm rad, jak se zachovat, když se nám někdo svěří, najdete na webu https://www.verimeobetem.cz.

S minimálně jednou formou sexualizovaného násilí nebo obtěžování se v Česku setkalo 54 % žen a 23 % mužů. Žádnou odbornou pomoc nevyhledá 79 % obětí. Znásilněna je během svého života každá desátá žena, jen 8 % těchto činů je nahlášeno na policii 
a 2 % pachatelů jsou soudně potrestána; 67 % znásilnění se odehraje doma. Tyto údaje vyplynuly z reprezentativního výzkumu agentury MindBridge, který pro organizaci proFem uskutečnila v roce 2021.

Obrázek: obycejne-predmety-neobycejna-bolest-silonky