Muhammad Zahid Khan: Postavme se terorismu

Obrázek: zahid-small

Útoky v Paříži musí být odsouzeny a musíme se všichni společně postavit proti teroristům. Nezáleží na tom, jak se jmenují nebo odkud jsou, jestli jsou takzvaně islámští nebo neislámští Arabové, asijští Evropané nebo cokoli jiného, jsou to jen a jen teroristé.

Toto je chvíle smutku a soucitu s Francií a především s rodinami obětí i těmi, kteří jsou obětí terorismu po celém světe. Stále si pamatuji lítost s Čechy a především rodinou doktora Ivo Žďárka (pozn. bývalý český velvyslanec v Pakistánu), když zemřel v sebevražedném bombovém útoku 20. září 2008 v Islamabádu.

Teroristé nemají náboženství. Jsou to jen vrazi a vraždí lidi všech náboženství a národů. Kdekoliv. Více než 90% obětí terorismu jsou muslimové a i když se teroristé označují za muslimy, nejsou jimi. Korán má velmi jasno o těch, co vraždí nevinné, i o jejich obětech. Uvedu příklad: A kvůli tomuto jsme předepsali dítkám Izraele, aby ten, jenž zabije jednoho člověka - nikoliv pro pomstu na někom anebo za to, že šířil pohoršení na zemi - byl souzen, jako by zabil lidstvo veškeré. A aby ten, kdo oživí jednoho, byl posuzován, jako by oživil lidstvo veškeré. A přišli k nim již dříve poslové naši s jasnými důkazy, avšak mnozí z nich i potom se dopouštěli přestupků na zemi. Osobně si myslím, že jsem nenašel lepšího vyjádření pro současnou situaci než tuto pasáž v Koránu.

Evropská společnost je ideální společností založenou na lidskosti, právu a pořádku, demokracii, svobodě, toleranci a míru. Teroristé se vždy a všude snaží tyto základy oslabit, aby vyvolali strach, nenávist, politickou nestabilitu a rozdělili společnost. Semkněme se - už kvůli obětem pařížských útoků, ale také pro mír, právo, pořádek, lidskost, demokracii a toleranci. Postavme se společně terorismu, nenávisti, diskriminaci, rozdělování společnosti a zabíjení nevinných lidí kdekoli na světě.

Text byl přeložen z angličtiny. Muhammad Zahid Khan byl také jedním z muslimů v Česku, kteří se po lednových útocích na redakci Charlie Hebdo zapojili do kampaně Ne naším jménem. Před nedávnem s ním přinesl rozhovor Deník

9