Česká města zaplavily billboardy s kresbami čínského disidenta Badiucaa. Upozorňují na dopady války

Obrázek: snimek-obrazovky-2024-04-11-v-22-10-25

V průběhu dubna se obyvatelé více než dvacítky měst napříč Českem setkají na billboardech s kresbami čínského umělce a disidenta vystupujícího pod jménem Badiucao. Upozorňují na dopady války na Ukrajině i sílu tamního národa. Výstavy pořádá HateFree Culture ve spolupráci s Centrem současného umění DOX.

Kresby můžete vidět naživo v lokalitách: Boskovice, Čeladná, Frýdek-Místek, Bělkovice-Lašťany, Přimda, Dolní Tošanovice, Jablonec nad Nisou, Krupka, Letovice, Liberec, Litovel, Mariánské Lázně, Mělník, Pardubice, Stříbro, Tábor, Tachov, Teplice, Trutnov, Uničov, Velké Meziříčí, Všetín a Žďár nad Sázavou.

Čínský disidentský umělec a aktivista Badiucao se na mezinárodní umělecké scéně prosadil především díky své tvorbě na sociálních sítích, která má často podobu participativních kampaní a výzkumných projektů. Jeho aktivity na sociálních sítích jdou ruku v ruce s jeho uměleckou produkcí zahrnující malby, kresby a vizuální a zvukové instalace.

Badiucao se narodil v Číně v roce 1986 a vyrostl v Šanghaji. Poté, co náhodně zhlédl tajně natočený dokument o masakru na náměstí Nebeského klidu v roce 1989, opustil studia práv na Východočínské univerzitě a začal se věnovat umění protestu. Badiucao pochází z rodiny se silným uměleckým zázemím: jeho dědeček i strýc byli průkopníky čínské kinematografie 30. a 40. let a přišli o život při perzekucích během kulturní revoluce. Badiucao tedy vždy chápal umění jako mocný prostředek boje proti autoritářství. 

Obrázek: 3204585-2
Obrázek: snimek-obrazovky-2024-04-11-v-22-11-07

V roce 2009 emigroval do australského Melbourne, kde pracoval jako učitel na základní škole a vytvořil své první satirické kresby pod pseudonymem Badiucao. Několik let pracoval anonymně, na veřejných akcích vystupoval s maskou. V roce 2018 působil v Berlíně jako asistent Aj Wej-weje, kterého považuje za svého nejvýznamnějšího učitele z uměleckého i ideologického hlediska.

Po mnohačetných výhrůžkách smrtí jemu samotnému i jeho rodině odhalil umělec svou pravou identitu dne 4. června 2019, v den výročí masakru na náměstí Nebeského klidu, během prezentace dokumentárního filmu China’s Artful Dissident. 

Ve své tvorbě Badiucao vystupuje proti jakékoli formě ideologické či morální kontroly uplatňované politickou mocí nejen v Číně, ale kdekoli na světě, a staví se proti cenzuře i manipulaci s historickou pamětí. Vzdává hold všem, kteří stejně jako on sám věří, že je jejich povinností vystupovat proti jakékoli formě bezpráví.

Obrázek: 3230333-2
Obrázek: snimek-obrazovky-2024-04-11-v-22-10-25

Série uměleckých prací reflektující ničím neospravedlnitelnou ruskou agresi na Ukrajině vznikla v prvních dnech války, která pokračuje již třetím rokem a v níž denně umírají nevinní lidé. Cyklus těchto děl, která byla představena ve své premiéře na pražské výstavě MADe in China v roce 2022 v Centru současného umění DOX a dále v roce 2023 na výstavě Tell China´s Story Well ve Varšavě, připomíná každodenní ztráty na životech, lidské oběti, destrukci, odpovědnost agresora za všechnu tuto bolest i znepokojivý vztah mezi Ruskem a Čínou.

Badiucaovy práce byly vystaveny v Austrálii, Spojených státech, Itálii, České republice, Belgii a Polsku a jeho díla publikovaly významné mezinárodní organizace a média jako Amnesty International, Freedom House, BBC, CNN a China Digital Times. 

V roce 2021 Garry Kasparov, prezident Nadace pro lidská práva, udělil Badiucaovi Cenu Václava Havla za kreativní disent, která je od roku 2012 udělována nadací Human Rights Foundation a oceňuje ty, kteří s odvahou a vynalézavostí usilují o život v pravdě, a demaskují tak lživost diktátorských režimů. 

Obrázek: 3260027-2
Obrázek: snimek-obrazovky-2024-04-11-v-22-10-03

Výstava probíhá v rámci programu HateFree Art. Ten je uměleckou částí projektu HateFree Culture, který usiluje o život bez násilí a nenávisti. Vznikl jako reakce na nárůst negativních postojů k některým skupinám obyvatel ČR a dlouhodobě vystupuje proti toleranci společnosti vůči radikálním a násilným řešením. V rámci plakátové výstavy HateFree Art, kterou po boku HateFree Culture pořádá Centrum současného umění DOX, se k palčivým otázkám současnosti vyjadřují svými díly přední čeští umělci a umělkyně.