Starci na netu: Nejvíce dezinformací šíří senioři, ukázal výzkum

Obrázek: starci-na-netu-small

Většina preventivních programů bezpečnosti na internetu dnes cílí  především na děti a mládež. Neopomíjet je však třeba i druhou nejvíce ohroženou skupinu - seniory. To vyplývá z výzkumu  „Starci na netu”, který v minulém roce mapoval chování na internetu a zaměřil se na skupinu tzv. starců, lidí, kteří vyrůstali v době, kdy pro ně nebyl běžně dostupný internet a jeho služby. Výsledky výzkumu, provedeného na lidech starších 34 let, například ukazují, že s přibývajícím věkem se zvyšuje počet uživatelů, kteří rozšiřují spam. A to jak pravdivé, tak nepravdivé informace, tzv. hoaxy.„Cílem výzkumu bylo zjistit, jak na tom tato věková kategorie uživatelů internetu je a mým úkolem bude na ni lépe mířit prevenci. Pokud budeme naši pozornost směřovat nejen na děti, ale i na druhou nejvíce ohroženou skupinu, seniory, můžeme prostředí na českém internetu výrazně zlepšit,” říká  manažer pro internetovou bezpečnost Seznam.cz Martin Kožíšek.

starci na netu 1

Výsledky výzkumu provedeného na lidech starších 34 let například ukazují, že s přibývajícím věkem se zvyšuje počet uživatelů, kteří rozšiřují spam. A to jak pravdivé, tak nepravdivé informace, tzv. hoaxy. E-mailové zprávy, které varují před nebezpečím (např. nebezpečím migrace), šíří  47 % osob starších 65 let a 38 % osob starších 55 let. To je 3–4krát více než u osob mladších.

„V řadě případů si senioři informace, které sami šíří, vůbec neověří, důvěřují autoritě, která jim e-mail poslala, například jejich přátelé, kamarádi, spolužáci, kolegové. To s sebou nese celou řadu rizik – starší uživatele internetu lze snadno ovlivnit, a ti potom aktivně ovlivňují své přátele a známé prostřednictvím spamu,“ komentuje  vedoucí Centra prevence rizikové virtuální komunikace Univerzity Palackého v Olomouci Kamil Kopecký.

starci na netu 4

Dezinformace v prezidentských volbách

Dezinformace rozesílané e-mailem přitom hrály roli i v nedávných prezidentských volbách. Dohledat jejich zdroje je téměř nemožné, podle Kamila Kopeckého je ale jisté, že část z nich je organizovaná. „Není možné, aby někdo vytvářel takto se doplňující informace. Jeden napíše, že Drahoš byl v StB, druhý jméno jeho vyšetřovacího důstojníka, který reálně existuje. Třetí zpráva pak tyto informace doplňuje. To přece nemůže vzniknout izolovaně. Už jen to, že daleko víc dezinformací bylo proti Drahošovi, vypovídá o tom, že to není náhodný jev,“ uvedl.

Server iROZHLAS vyhledal  některé z těch, kteří dezinformace během prezidentské volby vytvářeli či šířili. Jedním z nich byl praktický lékař Vítězslav Podivínský. Šířil dokumenty, ve kterých se například psalo, že Drahoš je homopedofil a spolupracoval s StB, je členem zednářské organizace Římský klub a pokud se stane prezidentem, justice umožní posílat děti na výchovu k pedofilům, obchodníkům s bílým masem, na prostituci a orgány. Dále Drahoše líčí jako prouprchlického kandidáta v souvislosti s výzvou vědců, která odmítá šíření strachu a nenávisti v diskuzi o imigrantech. „On to prostě podepsal, tak s tím souhlasí," říká k tomu Podivínský. Argument, že výzva není pozvánkou uprchlíkům do Česka, nepřijímá. „Já prostě nesouhlasím s tím, aby se říkaly věci, které mi vadí,” říká a nesouhlasí s tím, že jím zveřejněný materiál obsahuje dezinformace. „Samozřejmě nevěřím tomu, že Drahoš je pedofil, nejsem debil. Je pod tímhle podepsaný? Je. Tak to není dezinformační kampaň,” dodává.

starci na netu 2

Senioři jsou k šíření dezinformačních zpráv cíleně využíváni

Z výzkumu a mapování fenoménu dezinformačních e-mailů po volbách tak vyplývá, že senioři jsou k šíření takových zpráv cíleně využíváni. „E-maily jsou něco jako Facebook starší generace. Dobře odpovídá jejich mediálnímu návyku, protože dopisy jsme ještě psávali všichni. Starší generace silně používá e-maily, podobně jako mladší a střední generace používá sociální sítě. Ale míra dosahu e-mailů je něco, co bude třeba zkoumat,” uvádí pro iRozhlas analytik Josef Šlerka z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a dodává, že důvěra v takové e-maily nesouvisí se vzděláním. „Varoval bych před představou, že to je doména nevzdělanosti. Ve výzkumech se spíše ukazuje, že úspěšnější jsou lživé e-maily, které přinášejí nějaký pocit ohrožení nebo zaručené senzační zprávy,” doplňuje.

„Proto je velmi důležité učit uživatele internetových služeb rozlišovat pravdivé a nepravdivé informace, učit je s informacemi kriticky pracovat, naučit je hledat primární a věrohodné zdroje informací a upozorňovat je na strategie, které autoři nepravdivých zpráv (hoaxů, dezinformací, fake news) využívají,” doporučuje Kamil Kopecký.

starci na netu 3

Podvody a krádeže 

Menší znalost online prostředí a vyšší důvěra v internetový obsah s sebou přináší další rizika. Například riziko, že se uživatel stane obětí podvodu či krádeže. Téměř 40 % respondentů výzkumu Starci na netu potvrdilo, že na inzertním portálu narazili na nepoctivého prodejce. Přes internetové obchody přitom nakupuje zboží či služby v průměru 87 % respondentů. Riziko plyne také z uvádění osobních údajů v online prostředí. V tomto ohledu jsou starší osoby opatrnější, méně z nich uvádí na internetu své datum narození či zveřejňuje fotografii obličeje. Naopak jsou ale senioři více aktivní v uvádění adresy svého bydliště (až 16 % respondentů) a e-mailového kontaktu (až 54 % seniorů).

Výzkum také ukázal, že až 19 % seniorů odpovídá na e-maily od bankovní instituce. Jsou tedy v tomto ohledu velmi ohroženou skupinou, na něž mohou být cíleny podvodné útoky využívající přístup do internetového bankovnictví. „Policie eviduje a řeší celou řadu případů, ve kterých se poškozený – senior – stal v online prostředí obětí podvodu. V řadě případů šlo o podvody spojené s internetovým nakupováním či online aukcemi. Je velmi důležité, aby senioři v online prostředí dodržovali alespoň základní bezpečnostní pravidla. Měli dobře zabezpečený účet, nikomu nesdělovali identifikační údaje, neukládali si u provozovatele e-shopu kartu pro budoucí platby a podobně,” upozorňuje  Pavel Schweiner z oddělení kybernetické kriminality Policie ČR. 

starci na netu 5

„Denně se potkávám s případy podvodů, které jsou cíleny záměrně na starší uživatele internetu a zneužívají jejich malou technologickou zdatnost a důvěru. Možná právě díky neznalosti a neověřování faktů jsou senioři podle výzkumu skupinou lidí, která věří častěji poplašným zprávám, fake news a podvodným nabídkám než mladší generace. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak na tom tato věková kategorie uživatelů internetu je a mým úkolem bude na ni lépe mířit prevenci. Pokud budeme naši pozornost směřovat nejen na děti, ale i na druhou nejvíce ohroženou skupinu, seniory, můžeme prostředí na českém internetu výrazně zlepšit,” shrnuje manažer pro internetovou bezpečnost Seznam.cz Martin Kožíšek.

Ilustrační fotografie: Pixabay a Wikipedia

Většina preventivních programů bezpečnosti na internetu dnes cílí především na děti a mládež (https://www.e-bezpeci.cz/index.php/veda-a-vyzkum/starci-na-netu-vyzkum-2018). Neopomíjet je však třeba i druhou nejvíce ohroženou skupinu - seniory. To vyplývá z výzkumu „Starci na netu” (https://www.starcinanetu.cz/vyzkum_vysledky.pdf), který v minulém roce mapoval chování na internetu a zaměřil se na skupinu tzv. starců, lidí, kteří vyrůstali v době, kdy pro ně nebyl běžně dostupný internet a jeho služby. Výsledky výzkumu, provedeného na lidech starších 34 let, například ukazují, že s přibývajícím věkem se zvyšuje počet uživatelů, kteří rozšiřují spam. A to jak pravdivé, tak nepravdivé informace, tzv. hoaxy.
„Cílem výzkumu bylo zjistit, jak na tom tato věková kategorie uživatelů internetu je a mým úkolem bude na ni lépe mířit prevenci. Pokud budeme naši pozornost směřovat nejen na děti, ale i na druhou nejvíce ohroženou skupinu, seniory, můžeme prostředí na českém internetu výrazně zlepšit,” říká(https://www.starcinanetu.cz/vyzkum_vysledky.pdf) manažer pro internetovou bezpečnost Seznam.cz Martin Kožíšek.