Muž žaluje reprodukční kliniku. Poskytla jeho sperma lesbickým párům a matkám samoživitelkám

Obrázek: neil-gaskel-small

Neil Gaskell, 49letý Brit, podal trestní oznámení na reprodukční kliniku CARE Fertility v Manchesteru. Z jeho spermatu bylo počato devět dětí, když bylo proti Gaskellově vůli darováno stejnopohlavním párům a matkám samoživitelkám. Muž se brání, že mu bylo dovoleno stanovit si podmínku, že jeho sperma nebude použito pro stejnopohlavní páry. Podle svých slov byl v šoku, když zjistil, že devět dětí bylo počato právě stejnopohlavními páry a svobodnými matkami. Čtyři děti se pak z jeho spermatu narodily heterosexuálním párům.

Jak uvedl pro deník Mirror, je Gaskell zastáncem tradičního pohledu na početí. Děti by podle něj měly být přivedeny na svět matkou a otcem. „Připouštím, že některé lidi tohle může znepokojovat, ale chtěl jsem, pokud by se z mého spermatu narodily děti, aby měly matku a otce,“ vysvětlil.

Neil Gaskell nyní čelí ostré kritice ze strany stejnopohlavních párů i svobodných matek. Jeho žalobu označují za diskriminační. „To není o diskriminaci nebo předsudcích,“ brání se Gaskell. „Může to být kontroverzní, ale o děti tu jde především. Někteří lidé se mnou souhlasí, jiní ne, ale mou jedinou starostí jsou ty děti.“ Jak říká, nepřeje si, aby se jich jednou někdo ptal, kde mají tátu nebo proč mají dvě mámy. „Potřebujete muže a ženu, abyste počali dítě. Nemůžete zpochybnit miliony let starý biologický vývoj,“ stojí si za svým Gaskell.

Své sperma docházel darovat na kliniku od roku 2010. Před tím vyplnil formulář, v němž upřesnil, že jeho sperma není určeno stejnopohlavním párům. Jen šest měsíců poté vešel v platnost zákon o rovnosti, který zakazuje diskriminaci určitých skupin včetně stejnopohlavních párů. Když muže pak v roce 2016 kontaktovala klinika CARE, aby ho informovala, že „se stala chyba“, obrátil se Neilu Gaskellovi život naruby. „Musel jsem jít domů a říct o tom své partnerce,“ vzpomíná. „Bylo těžké se s tím srovnat pro nás pro oba, počet dětí byl ohromný.“

Neil Gaskell se v roce 2008 přestěhoval se svou partnerkou do australského Melbourne. Krátce nato počali skrze umělé oplodnění jejich prvního potomka. Když se v roce 2010 vrátili do Velké Británie, opět navštívili reprodukční kliniku, aby se pokusili o početí druhého dítěte - neúspěšně. Klinika však projevila zájem o Gaskellovo kvalitní sperma a za jeho darování mu nabídla výraznou slevu na další pokusy o početí. „Myslel jsem na to, že bych tím mohl pomoci dalším lidem v podobné situaci, v níž jsme se ocitli my. Motivovala mě i otázka financí,“ doplnil. Když svolil k darování spermatu, došlo právě v této chvíli k podepsání formuláře, v němž si vytyčil podmínku, aby šlo jeho sperma rodinám, a to maximálně deseti. Jeho podmínky však klinika CARE Fertility nedodržela. Svou chybu uznala a omluvila se.

Vztah Neila Gaskella, který později s partnerkou díky péči kliniky v Budapešti počal další dvě děti, se kvůli psychickému tlaku vyvolanému chybou kliniky rozpadl. Podle Orgánu pro oplodnění a embryologii (Human Fertilisation and Embryology Authority, HFEA) neměl být pro své postoje vůbec přijat jako dárce spermatu. Podmínky, které uvedl ve formuláři, totiž odporovaly kodexu HFEA. „Klinika CARE Fertility věří, že rodina je pro všechny. Náš tým zasvětil své životy pomáháním lidem k dětěm,“ uvedl mluvčí kliniky. „Ať jste heterosexuální nebo stejnopohlavní pár, víme, že láska je to, co tvoří rodinu. Naše práce je kontrolována Orgánem pro oplodnění a embryologii. Chyby jsou zcela výjimečné a vždy jsem Orgánu hlášeny.“ K případu se vyjádřil také tiskový mluvčí HFEA: „Darovat někomu je úžasný nesobecký čin, který lidem dává jedinou naději na splnění snu o rodině.“ Nicméně zdůraznil, že takové rozhodnutí má celoživotní následky a kliniky tak musejí poskytnout dárcům veškeré informace, aby bylo rozhodnutí dárců založeno na plné informovanosti. Zdůrazňuje také, že kodex HFEA jasně stanovuje, že kdokoli daruje vajíčka či sperma, může uvést do formuláře k dárcovství vlastní podmínky. Ty však nesmějí diskriminovat žádnou skupinu pacientů a musí být v souladu se zákonem o rovnosti z roku 2010.

Gaskellův případ připomíná kauzu lékaře Bryce Clearyho, který vysoudil přes čtyři miliony liber proti Lékařské a vědecké univerzitě v Oregonu. Ta porušila dohodu, na základě níž mělo být z darovaného spermatu doktora Clearyho počato pět dětí. Ve skutečnosti se jich narodilo sedmnáct. 


Ilustrační foto: Wikipedia