Láska nesoudí. Maskulinní žena a feminní muž našli štěstí v netypickém vztahu

Obrázek: james-2

Jednadvacetiletá Maren Butler, která se identifikuje jako maskulinní žena, a o dva roky starší James Carrington jsou spolu rok a půl. James miluje jehlové podpatky, make-up, prodlužování řas, akrylové nehty, krátké topy a další oblečení a doplňky, které jsou tradičně vnímány spíše jako ženské. Maren naopak nakupuje v pánské sekci a make-up jí nic neříká. Partneři našli štěstí ve svém prvním heterosexuálním vztahu.

Maren oslovila Jamese na TikToku v únoru roku 2021 poté, co zhlédla jeho videa. Jeho sebevědomí a androgynní vzhled jsou podle jejích slov „hypnotizující“. Po několika dnech dopisování noví známí zjistili, že kromě fyzické přitažlivosti je k sobě táhne i vzájemné porozumění, láska k R&B hudbě a podobný smysl pro humor. Maren, která studuje obor filozofie a veřejné zdraví na univerzitě v New Orleans ve státě Louisiana, po měsíci povídání podnikla 800 mil dlouhou cestu do Durhamu v Severní Karolíně, aby se s Jamesem poznala osobně. „Měla jsem pár dní volno ve škole, tak jsem se rozhodla, že je ideální čas se setkat. Trvalo mi to přes 10 hodin, ale stálo to za to," vzpomíná. „Když jsem dorazila, bylo už poměrně pozdě v noci, ale bylo to úžasné. James byl takový, jaký byl po telefonu, zábavný, inteligentní a sebevědomý." Společně strávených 48 hodin využili na maximum. Vyrazili na první jídlo a James představil Maren některým ze svých přátel. Zamilované duo si od té doby užívá ‚bourání genderových a vztahových stereotypů‘.

Obrázek: james-3

„Neradi se přizpůsobujeme normám, ne proto, že bychom se chtěli odlišit, ale prostě děláme to, co je pro nás nejpřirozenější. Maren třeba většinou vaří, což je stereotypně ženská práce, ale je to jen proto, že je lepší kuchařka,” vysvětluje James s tím, že Maren mu také ráda otevírá dveře a nabízí rámě. Pro oba partnery jde o jejich první heterosexuální vztah. „V době, kdy jsme se potkali, jsem se prezentoval jako gay, protože mi to připadalo snazší než vysvětlovat, kdo skutečně jsem,” popisuje James. „Romantický vztah s muži jsem ale nevyhledával. Dlouho předtím, než jsem potkal Maren, jsem měl jednoho přítele, ale vydrželi jsme spolu jen pár měsíců, protože to nebylo správné. Když jsem poznal Maren, udělalo to cvak a věděl jsem, že je to výjimečné." I Maren před Jamesem vždy randila se stejným pohlavím. „Vždy mě ale přitahovali feminní muži. Miluji kombinaci sebevědomí a ženskosti. A on má tak hezkou tvář a krásný úsměv, což se nedá nemilovat,” dodává.

V srpnu 2021 James nahrál na TikTok koláž svých oblíbených společných momentů s Maren a dvojice přes noc získala přes 13 milionů zhlédnutí. „Dostali jsme spoustu krásných zpráv a komentářů. Některé už nebyly tak skvělé, ale takový je prostě život. My jsme spolu šťastní a to je vše, na čem záleží,” říká Maren. „Vždy je příjemné, když pod našimi příspěvky najdeme komentáře plné podpory. Ne že bychom je nutně potřebovali, ale je to osvěžující. Když jsme na veřejnosti, sklízíme občas zvláštní pohledy, především od malých dětí a starších lidí," doplňuje James. „Nebereme si to ale osobně, protože někteří lidé prostě nevědí, jak reagovat, a to je v pořádku," dodává. On a Maren se také často setkávají s předsudky, že svůj vztah pouze předstírají, aby byli zajímaví, a s otázkami, kdo z nich je žena a kdo muž. 

I rodinám dvojice chvíli trvalo, než si na nový vztah zvykly. „Můj táta byl zaskočen, když jsem mu Maren představil jako svou přítelkyni, protože je z jiné generace a takové páry, jako jsme my, ještě neviděl. Samozřejmě, že ji miluje a říká, že je to nejlepší, co mě kdy potkalo, ale nechápe to. Společnost je zvyklá řadit lidi do škatulek," líčí James. „S mojí mámou to bylo podobné, byla zpočátku zmatená Jamesovou prezentací. I když je nepříjemné vysvětlovat náš vztah, někteří lidé prostě nevědí, jak reagovat, jsou zmatení nebo zvědaví, což chápeme," podotýká Maren.

Obrázek: james

Vzhledem k tomu, že Maren je v posledním ročníku na univerzitě v Louisianě a James pracuje jako event manager v jiném státě, většinu společného času tráví na FaceTime, kde si povídají až dvě hodiny denně. „Je to náš způsob, jak si vzájemně sdělit, co se během dne stalo. Někdy je ta vzdálenost těžká, ale naše souhra je tak vzácná, že to stojí za to," myslí si James. Dvojice se plánuje příští rok společně přestěhovat do Kalifornie. Maren se chystá pokračovat ve studiu na lékařské fakultě a James doufá, že získá nové zkušenosti a postupně založí vlastní firmu zaměřenou na plánování akcí. „Nemůžeme se dočkat, až si budeme užívat každodenních párových aktivit, jako je probouzení se vedle sebe, plánování společných zážitků a to, že nebudeme muset vše cpát do jednoho víkendu. Ze všeho nejvíc se těšíme, až budeme žít spolu, vezmeme se a budeme mít děti," upřesňuje James. „Je důležité žít svůj život způsobem, se kterým jste spokojeni a ve kterém jste sami sebou. To je to, co děláme, a nemůžeme být šťastnější," uzavřela Maren.