Snaha o dialog i vzájemné setkávání. K SVĚTU úspěšně oživuje plzeňský veřejný prostor

Obrázek: ksvetu-small

K SVĚTU je skupina mladých lidí v Plzni, kteří chtějí, aby jejich město k světu vypadalo. A tak formou netradičních kulturních akcí a projektů osidlují veřejný prostor a rozpoutávají diskusi o (ne)funkčních veřejných místech a o tom, jak je zlepšit. I když se nejedná o jeden konkrétní podnik, sál nebo prodejnu, jsou součástí sítě HateFree Zone, tedy míst, která deklarují svoji otevřenost všem lidem bez ohledu na národnost, rasu, vyznání či sexuální orientaci. „Jednoduše je pro nás důležité, aby místa, která oživíme, byla využívána, lidé v nich rádi trávili svůj čas a zároveň fungovala kulturně a užitečně,” říkají.

ksvetu 3

Díky lidem, kteří projekt tvoří, se můžete v Plzni třeba v rámci systému sdílených koloběžek projíždět na Koloběžce k světu, projít se po Náplavce nebo zajít na inspirující přednáškovou akci PechaKucha Night Plzeň. To je unikátní přednáškový formát rozšířený po celém světě, kdy má každý z přednášejících 6 minut a 40 sekund, během nichž může předvést 20 obrázků, přičemž každý z nich může komentovat po dobu 20 sekund. Celá přednáška má tak velmi rychlý spád a udrží divákovu pozornost na maximu.

 

PechaKucha Night v Plzni se koná na místech, která jsou jinak pro veřejnost uzavřená nebo nefunkční. Další vydání tohoto celosvětově úspěšného přednáškového večera se tentokrát chystá na zelenou louku pod širé nebe a proběhne 10. července večer u řeky v lokalitě s poetickým názvem U Ježíška.

ksvetu 1
 
„I my jsme se otřásli po nouzovém stavu a hned, jak byly jasnější podmínky, pustili jsme se do plánování. Stále jsme však brali v potaz, že kulturní události by se v této době měly spíše podporovat a navazovat na sebe, než si konkurovat. A právě proto jsme se domluvili s Divadelním létem, a PechaKucha Night Plzeň vol. 32 se tak stala součástí jejich programu U Ježíška. O dva týdny později, v půlce srpna, tam zakotví i další z akcí pořádané spolkem K SVĚTU – festival Náplavka k světu se svým dvoutýdenním multižánrovým programem,” říká Kristýna Benetka, hlavní organizátorka plzeňské „Peči”.

ksvetu 2

Někteří hosté se tematicky budou dotýkat toho, co dělali v době nouzového stavu. Bude to například Tomáš Cholinský, ředitel SIT Portu Správy informačních technologií města Plzně, kde se s dobrovolníky pustili do výroby ochranných štítů na obličej a pracovníkům v první linii jich předali téměř dva a půl tisíce; představitelkou z pohostinství je Alžběta Vlčková, majitelka oblíbeného plzeňského bistra Pivstro – Brewhemian Beer Bistro, která v době, kdy museli mít zavřeno, sama rozvážela jídlo; Václav Bodrov, který založil platformu Musíme si pomáhat v Plzni, web, který sdružoval informace o fungujících podnicích a službách v omezeném režimu. S projektem bude pokračovat i nadále jako přehlednou databází lokálních podniků.

Vstupenky jsou k dispozici na stránkách Goout, více informací na facebookových stránkách PechaKucha Night Plzeň.

Chcete se přidat do sítě HateFree Zone i vy? Kontaktujte Veroniku na safranek.veronika(a)gmail.com