Fotogalerie: Noc důstojnosti přerostla v Rok důstojnosti za vhodnou péči pro lidi s mentálním postižením

Obrázek: img-0037

V 11 městech včetně Prahy se včera sešli lidé, aby uctili památku Doroty Šandorové. Tato 37letá žena s mentálním postižením byla přesně před 2 lety zabita pečovatelem Ondřejem Bali a pohřbena beze svědků. Bali byl za svůj čin sice odsouzen na 3 roky, v polovině trestu byl ale propuštěn pro dobré chování.

„Jednalo se o selhání systému, ne o exces jednotlivce,“ zopakoval před ministerstvem práce a sociálních věcí Petr Třešňák, novinář a předseda sdružení rodičů dětí s poruchou autistického spektra Děti úplňku, které pietní shromáždění pořádalo. Třešňák případ Doroty podrobně popsal v článku pro týdeník Respekt, kde uvedl i další případy nevhodné péče a týrání klientů v tuzemských ústavech.

Jeho slova o nevhodném přístupu k lidem s mentálním postižením a náročným chováním potvrdil sociální pracovník Martin Holub, který Dorotu znal. Ten začal pracovat v ústavu v době, kdy bylo běžné používání síťových lůžek a kurtování na celé dny. Sám si musel uvědomit, že takový způsob péče nechce klientům poskytovat a najít si vlastní cestu ke klientům s náročným chováním. O životě v ústavní péči promluvil také přímo její klient Richard Bihary, který zažil nadávky i ponižování od pečovatelů a dnes se soudí, aby byl úředně opět uznán svéprávným.

 Lítost nad smrtí Doroty vyjádřil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Předseda senátu Miloš Vystrčil připomněl, že fyzické tresty a restrikce nejsou správným přístupem k těm nejzranitelnějším. S nejdůležitějším prohlášením ale vystoupila Klára Šimáčková Laurenčíková, vládní zmocněnkyně pro lidská práva. „Společně s panem premiérem Fialou a zainteresovanými ministerstvy jsme se dohodli na vzniku týmu odborníků, kteří vypracují konkrétní opatření, aby se nic takového nemohlo opakovat,“ přislíbila. 

Nakonec více než stovka lidí položila před ministerstvem práce a sociálních věcí u portrétu Doroty svíčky a slíbila si, že za důstojnou péči pro všechny potřebné budou bojovat celý tento rok a 6. ledna 2024 se opět sejdou. Česká společnost má tak více než 30 let po sametové revoluci velkou příležitost naplnit svůj závazek vůči lidem se zdravotním postižením a přispět k jejich důstojnému životu.

Obrázek: img-9943

“Smrt Doroty Šandorové byla selháním systému péče o lidi s mentálním postižením, ne exces jednotlivce,” připomněl novinář Petr Třešňák.

Obrázek: img-0005

Pietní shromáždění k uctění památky Doroty se konalo v 11 městech republiky. V Brně jej pořádala Kancelář veřejného ochránce práv.

Obrázek: jurecka

Ministr páce a sociálních věcí Marian Jurečka vyjádřil lítost a přijal za svůj úřad zodpovědnost za smrt Doroty.

Obrázek: img-0007

V Praze Noc důstojnosti probíhala přímo před ministerstvem práce a sociálních věcí. Sešla se více než stovka lidí včetně lidí se zdravotním postižením.

Obrázek: img-0041

Předseda Senátu Miloš Vystrčil připomněl, že fyzické tresty a restrikce nejsou cestou ke zdravé společnosti.

Obrázek: img-9947

Dorota Šandorová zemřela v noci ze 6. na 7. ledna 2021. Pečovatel Bali ji zkroutil ruce a zalehl ji takovou silou, že upadla do bezvědomí a udusila se.

Obrázek: kytky

Smrt Doroty by se měla stát mementem, že důstojný život si zaslouží každý bez ohledu na svůj zdravotní stav. Proto se z Noci důstojnosti stal rok důstojnosti a lidé se sejdou znovu opět za rok 6. ledna 2024.

Foto: Gabriela Bártová