Česko si povídá: již podruhé spolu diskutují Češi a Češky s opačnými názory

Obrázek: csp-2023

Diskuzní akce Česko si povídá je příležitostí vystoupit ze své názorové bubliny a popovídat si s někým, kdo má opačné vidění světa. Algoritmus spáruje lidi odlišných názorů a nedalekého bydliště, aby se mohli sejít a popovídat si. U jednoho stolu se tak sejdou nesourodé dvojice, které by se jinak nejspíš vůbec nepotkaly. Je to šance zjistit, zda si v dnešní rozjitřené době ještě umíme naslouchat.

Jak Česko si povídá funguje

V květnu se čtenářům několika zpravodajských webů zobrazovaly v článcích otázky na témata, která rozdělují českou společnost. Jejich zodpovězením se lidé přihlásili do Česko si povídá. Poslední květnový den jsme z nich pomocí algoritmu sestavili páry, které mají odlišné názory a bydlí do 30 km od sebe. Podařilo se nám propojit 436 diskuzních párů. 

V tuto chvíli už je to na nich. Dvojice musí nejprve potvrdit, že má skutečně zájem se potkat, a pak se domluvit na místě a čase setkání. Budeme rádi, pokud se zvládnou potkat do konce června. V červenci všichni dostanou evaluační formulář, jímž je požádáme, aby se s námi podělili o své dojmy. 

Nechceme po vás, abyste měnili názor

Česko si povídá chce vytáhnout lidi z facebookových bublin a přimět ke společné diskuzi ty, kteří by si na sociálních sítích jen nadávali. Smyslem akce není přesvědčovat někoho, aby změnil svůj názor, nýbrž přesvědčit se, zda si ještě umíme navzájem naslouchat. 

Diskuzní odpoledne 1. července v Praze 

Diskuzní páry z Prahy a okolí srdečně zveme, aby si své setkání dohodli na sobotu 1. července mezi 14. a 18. hodinou v Centru současného umění DOX, kde proběhne oficiální diskuzní odpoledne. Nabídne bezpečný prostor s účastí pořadatelů, příjemné prostředí moderní galerie a možnost popovídat si i s dalšími účastníky Česko si povídá. První káva / limonáda je na nás. 

Otázky 2023

Při registraci jsme lidem položili tyto otázky, které v současnosti rozdělují českou společnost:

  • Sjednotí prezident Petr Pavel českou společnost? 
  • Měl by být ve zdravotnictví zaveden placený nadstandard? 
  • Mají se děti s postižením učit ve stejné třídě s ostatními dětmi? 
  • Mají u nás ženy stejné příležitosti a možnosti jako muži? 
  • ČR nemá být součástí Západu, ale neutrálním mostem mezi Západem a Východem.
  • Nebylo by fér vůči pracujícím, aby starobní důchody kvůli valorizaci (automatické navyšování stanovené zákonem) rostly víc než platy. 
  • Bylo očkování zásadní pro ukončení pandemie covid-19? 
  • Závisí úspěch v Česku na tom, kde a do jaké rodiny se narodíte? 
  • Bylo správné, že ČR přijala uprchlíky z Ukrajiny? 

Praktické informace

Vaše osobní údaje zpracovává pouze software poskytnutý My Country Talks od německého týdeníku Die Zeit, který administruje HateFree Culture. Mediální partneři nemají k vašim osobním údajům přístup. Zásady GDPR najdete zde.

Pokud se obáváte, že nebudete vědět, jak diskuzi s vaším partnerem zahájit, přečtěte si tipy pro kultivovanou diskuzi

Kde se vzal nápad diskuzí oponentů

Historicky první diskuzní akci zorganizoval německý Die Zeit v roce 2017 poté, co tamní společnost rozdělily parlamentní volby. Zájem o setkání s člověkem z opačného názorového tábora předčil očekávání. První rok se do „Deutschland Spricht“ zaregistrovalo 12 000 zájemců, další rok už to bylo 28 000. Ne všichni sice získali diskuzního partnera a skutečně se s ním sešli, ale některé diskuze trvaly i řadu hodin. Akce se v následujících letech rozšířila do desítek dalších zemí od USA po Tchajwan. Vloni se poprvé konala také v Česku. 

Obrázek: esko-infografika

Více informací o loňských diskuzích najdete zde.

Diskuze stírá rozdíly

Podle sociologických průzkumů za posledních deset let výrazně klesla naše ochota brát v úvahu argumenty těch, kdo si myslí něco jiného než my sami. Hlavním viníkem nejsou sociální média a jejich algoritmy, ale prohlubování rozdílů a frustrace ve společnosti. Na to upozorňuje německý sociolog Armin Falk, který jednotlivé ročníky diskuzní akce „Deutschland Spricht“ vědecky zkoumal. Zjistil například, že už dvouhodinová konverzace dokáže zmenšit propast mezi lidmi s opačnými názory. 

Přečtěte si víc o zjištěních Armina Falka.

Obrázek: van-csp-ctverec
Obrázek: pavel-csp-ctverec

Mediální partneři

Děkujeme za spolupráci mediálním partnerům, do jejichž článků jsou v průběhu května vloženy otázky polarizující naši společnost. Jejich vyplněním se čtenáři a čtenářky registrují k účasti v Česko si povídá: aktuálně.cz, echo24.cz, Český rozhlas Plus, info.cz, iRozhlas.cz, refresher.cz a Centrum současného umění DOX.

Kontakt

V případě dotazů nebo technických problémů spojených s účastí napište na: bohdana@hatefree.cz

Při sestavování otázek jsme využili výsledky výzkumu rozdělení české společnosti, který realizovala výzkumná agentura STEM ve spolupráci s Českou spořitelnou pro Aktuálně.cz, Friedrich-Ebert-Stiftung a Masarykovu demokratickou akademii. Česká společnost se v odpovědích na vybrané otázky dělí na dvě téměř shodně velké poloviny.

Obrázek: partneri-lista-log-2023-bez-textu