HOAX: Likvidace romského domu v Bohumíně

Obrázek: bohumin-romskydum-small

E-mailová komunikace dává možnost jednoduchého a rychlého šíření informací mezi uživateli. Takovou možnost dává tato forma komunikace bohužel také šíření nepravdivých či zavádějících zpráv. Hoax můžeme mnohdy jednoduše šířit i pomocí zavádějícího názvu e-mailu, aniž bychom použili další doplňující informace či důkazy.

bohumin romskydum 1

To je i případ e-mailu o údajném úklidu skládky u domu obývaného Romy, který se šíří v posledních dnech. E-mailová zpráva obsahuje pouze předmět „likvidace skládky u cigánského domu” a video pak nese název „Likvidace_romskeho_domu_v_Bohumine.mp4“, čímž zasazuje video do českého kontextu a utvrzuje příjemce v tom, že pochází z Bohumína. Video ukazuje až šokující množství krys a úklidovou četu spolu se psy, která krysy nemilosrdně zabíjí. Přestože ve videozáznamu slyšíme angličtinu, někteří z uživatelů tomuto zavádějícímu kontextu věří a dále jej přeposílají.

">

Původní nahrávka pochází z Velké Británie a byla zveřejněna v roce 2013. Zachycuje práci lidí a psů, kteří se věnují zabíjení krys, které mohou přenášet nemoci, tzv. Ratting with terriers. Původní záznam můžete najít například zde, zde nebo zde. S Českou republikou či Romy nemá zpráva ani video nic společného. Jde tedy o hoax.

Úvodní foto: Flickr