„Učitel řekl mámě, že jsem školní štětka.“ Ve škole čelily šikaně, dnes pomáhají druhým v podobné situaci

Obrázek: anticyber-bullying-small

Devatenáctiletá Simona Tarabová a sedmnáctiletá Kiana Knox se na základní škole potýkaly s kyberšikanou. Vyvolala ji fotka, kterou bez jejich souhlasu zveřejnila kamarádka. Pro obě byla situace velmi náročná. Negativní zkušenost se pak na střední škole rozhodly přeměnit na pomoc druhým. Tak před dvěma lety vznikl projekt AntiCyber Bullying. Dívky v rámci něj pořádají přednášky a workshopy o šikaně a na sociálních sítích radí druhým, kteří se nacházejí v podobné situaci.

anticyber bullying 3

Kyberšikana

Simona, Kiana a jejich kamarádka připravovaly mikulášskou besídku. V rámci příprav se vyfotily ve spodním prádle. Přestože fotografie měla zůstat soukromá, jejich kamarádka ji bez souhlasu zveřejnila na Instagramu. Ve škole si ji spolužáci začali přeposílat a postupně se dostala i k učitelům, řediteli a rodičům. Dívky byly potrestány ředitelskou důtkou. „Ale agresoři nebyli potrestáni vůbec,” zmiňuje Simona. „Ředitel volal mojí mámě, aby se dostavila do školy. A na té schůzce jí bylo řečeno, že jsem školní štětka,” vypráví Kiana ve videu, ve kterém se rozhodly svůj příběh popsat.

V následujících dnech se na facebookové stránce Přiznání školy začaly objevovat vzkazy, že jsou školní děvky a kurvy, a dívky začaly dostávat nechutné sexuální nabídky. „Fakt, že jsem četla o sobě tyhle strašné věci, mi nepomohl, protože jsem doma prožívala těžké období. V ten moment jsem se uzavřela sama do sebe, přestala jsem chodit do školy a musela jsem vyhledat pomoc psychologa a později i psychiatra,” svěřuje se Kiana. Dívky se snažily situaci řešit, a tak pozvaly agresory, aby si s nimi promluvily z očí do očí. „Výzva k tomu, aby nám vše řekli do očí, je zaskočila a ani jeden to nedokázal. A dva z nich se nám omluvili,” popisuje Kiana. Celá situace však život dívek navždy změnila. „Celá tato zkušenost mě dost poznamenala a nikdy by mě nenapadlo, že lidi ve škole, které denně potkávám, mohou být takhle agresivní na internetu,” uzavírá Kiana.

Pomoc druhým

Dnes dívky studují na gymnáziu a chtějí pomoci dalším lidem, kteří se dostali do podobné situace. Založily proto projekt AntiCyber Bullying. V rámci něj se účastní přednášek, workshopů i tiskových konferencí a od začátku minulého roku ve spolupráci s Dívčím spolkem ze Smíchovské střední průmyslové školy pořádají také přednášky na základních školách. Jejich tématy jsou kybernetická bezpečnost, kyberšikana a sexting. „Přednášky se snažíme dělat interaktivní, tak, aby to pro diváky nebyla další nudná přednáška, která je v reálu absolutně nezajímá, ale snažíme se jim předat informaci tak, aby se jich to dotklo, aby si opravdu uvědomili, jaká jsou rizika a co všechno se může kvůli nějaký srandě stát. Když za námi přijde po přednášce žák nebo učitel, tak se jim vždy snažíme pomoct a dát jim nějakou radu,” říká pro HFC Simona.

anticyber bullying 1

Na sociálních sítích pak Simona a Kiana podporují druhé, aby se s problémem svěřili a řešili jej. „Píšou nám lidi své příběhy nebo něco, čím si zrovna teď procházejí, a pokaždé se jim snažíme co nejvíc pomoct,” přibližuje Simona. „Snažíme se jim dát naději a jistotu, že v tom nejsou sami a nemusejí se bát promluvit. Když se to dělo nám, tak věc, co by nám v tu chvíli pomohla nejvíce, je podpora a ujištění, že to, co nám všichni píšou, říkají a dělají, není pravda. My máme na víc, než být ticho a nechávat se shazovat,” doplňuje.

Vzdělání i podpora

Se svým příběhem se rozhodla svěřit i Thea. „Můj příběh začal v sedmé třídě. Přešla jsem na novou školu z města na vesnici, takže když jsem tam nastoupila, bylo pro ně divný, že jsem si stoupla, když vešla učitelka do třídy, a podobně. To se ještě dalo snést, ale v osmé třídě se provalila další věc. Měla jsem a stále mám vztah s dívkou. Toto byla hlavní příčina šikany. U rodičů a učitelů jsem pomoc hledat nemohla. Šlo to takto dál, až jsem skončila v nemocnici se třemi zlomenými žebry. Teď už jsem konečně na střední a všichni jsou v pohodě,” napsala na Instagram projektu AntiCyber Bullying.

anticyber bullying 2

Přínos projektu oceňují učitelé i žáci. „Hodně informací jsem už před přednáškou věděla, ale jedna věc, co mě překvapila, byl dosah nahé fotky jedné holčiny z příběhu, který lektorka vyprávěla. Jinak na přednášce bylo hezké právě to, jak měla slečna hodně příkladů lidí ze svého života. Za mě tedy přednáška byla poučná i pro ty, co už něco vědí,“ uvedla Hanka z deváté třídy Základní školy Školní v Praze. „Tato přednáška byla pro mě velice zajímavá, naučná a nová, jelikož jsem takové věci nikdy neslyšel (kromě kyberšikany) a pojmy, které zazněly, byly pro mě také novinkou. Slečna byla velice přívětivá a všechno nám dopodrobna vysvětlila. Moc děkuju paní lektorce, protože prezentace se mi velice líbila a bavila mě,“ uvedl Honza ze stejné třídy.

Foto: Archiv AntiCyber Bullying