Třináctiletý slovenský chlapec vyrábí mýdlohračky. Prodejem podporuje bratra s mozkovou obrnou

Obrázek: vymydlisi-small

Když mu byly čtyři roky, naučila jej mamka vyrábět domácí mýdla z mýdlové hmoty. Jednoho dne Matúšovi při výrobě spadl do formy lego panáček. Tak vznikl projekt Vymydli si, který netradičním způsobem učí děti umývat si ruce. Pokud chce dítě hračku, musí si ji vymydlit. O pár let později tehdy osmiletý Matúš Pokorný z Bratislavy posunul svůj nápad na další level. Vlastnoručně vyrobená mýdla, která do té doby byla jen pro něj a kamarády, použil na pomoc svému staršímu bratrovi, který je po dětské mozkové obrně odkázaný na pomoc druhých. Dnes třináctiletý Matúš již prodejem mýdel a dalších výrobků podporuje brášku pět let.

vymydlisi 3

Matúšův starší brácha Kuba neměl lehký start do života. Při porodu se přidusil a jeho mozek tak zůstal nenávratně poškozený. Kuba potřebuje neustálou péči a bez finančně náročných rehabilitací se jeho stav zhoršuje. „Když mi bylo osm let, bratr byl v období prudkého růstu a najednou potřeboval nový rehabilitační kočárek, stoličku, autosedačku. Tyto pomůcky stojí hodně peněz, a protože mamka nepracuje, ale stará se o Jakuba, byl problém pro něj sehnat vše, co každý den potřebuje. Chtěl jsem pomoci, a tak jsem vymyslel charitativní projekt,” vypráví Matúš pro HFC.

vymydlisi 1

Aby podpořil staršího bráchu, začal Matúš svoje originální mýdlohračky prodávat na stánku na trzích a festivalech. Postupně se také učil vytvářet nové výrobky, dnes si tak zájemci mohou zakoupit například svíčky, keramické mýdlenky nebo 3D šperky. Do chlapcova podnikání v letošním roce zasáhla pandemie, která mu znemožnila prodávat výrobky na téměř všech veřejných akcích. Matúš ale neváhal a veškerou výrobu hbitě přesunul na e-shop, kde jeho projekt mohou podpořit i zájemci z České republiky. 

vymydlisi 6

Podpora brášky

Penězi, které prodejem získá, pomáhá Matúš rodině hradit finančně náročnou rehabilitaci v hyperbarické komoře. „V prostředí s vysokým tlakem, jako byste byli 12 metrů pod vodou, dýchá vysoce koncentrovanou směs kyslíku. Zatím má bratr za sebou 41 ponorů a tato léčba mu pomáhá hlavně psychicky,” uvádí Matúš. „Ale v období druhé vlny nebudeme riskovat, že se někde nakazí. Čekáme na vakcínu. Do té doby každý, kdo si koupí mýdélko, přispěje Jakubovi na plínky pro dospělé,” dodává. Jakub totiž potřebuje na každý den minimálně pět plenek, pojišťovna mu ale hradí jen dvě. 

vymydlisi 4

Talent

Matúš je žákem tercie A osmiletého matematického gymnázia v Bratislavě. Kromě výroby mýdel a nově i vlastních 3D hraček, které tvoří na 3D tiskárně, má talentovaný student řadu dalších zájmů. „Rád jezdím na kole, hraju stolní tenis a sbírám mince. Jsem numismatik. A samozřejmě legomaniak. Programuji, modeluji a stavím. Mám rád jazyky, cestuji a také se účastním matematických soutěží,“ shrnuje. Za svůj inspirativní projekt získal v roce 2016 ocenění pro nadané mladé Slováky LEAF Award. Všechny Matúšovy výrobky najdete na webu Vymydlisi.sk.

vymydlisi 2

Foto: FB Vymydli si