Čeští herci a zpěváci načítají knihy seniorům. Domovy seniorů je nadšeně vítají

Obrázek: usmev-seniorum-small

Aňa Geislerová, Jakub Kohák, Monika Absolonová, Veronika Khek Kubařová, Iva Pazderková, Martin Hoffman. To jsou jen některá z desítek jmen českých herců, hereček, zpěváků a zpěvaček, kteří věnovali svůj čas seniorům tím, že pro ně načetli jednotlivé kapitoly klasických českých literárních děl. „Myslela jsem si, že se nám podaří obsadit pár kapitol a zbytek budeme dočítat sami. Byla jsem pak strašně mile překvapená, jaký ohlas tento nápad měl. Osobnosti nám na zprávy úžasně reagovaly a nadšení a ochota byla úžasná,“ neskrývá nadšení Barbora Boháčková, zakladatelka nadačního fondu Úsměv seniorům, která dala vznik této iniciativě.

usmev seniorum 2

„Nadační fond s pomocí pro seniory byl už delší dobu můj sen, chtěla jsem dělat něco, co má smysl a co po mně zůstane,“ popisuje začátky nadačního fondu Boháčková a pokračuje: „Před dvěma lety byla moje babička na LDN a já za ní často chodila. Babička měla štěstí v tom, že vnoučat i pravnoučat měla hodně, takže mívala často návštěvy. I přesto jsem ale viděla, že to nestačí a taky že ostatní babičky a dědečkové jsou často sami.“ Protože měla Barbora předchozí zkušenosti se zasíláním balíčků novopečeným maminkám do porodnic, jednoduše využila tuto myšlenku, zaměřila se na seniory a dala tak vzniknout celému nadačnímu fondu. Díky němu se už v ten stejný rok podařilo udělat radost pěti stům seniorům a seniorkám v domovech po České republice. „Byl to úžasný zážitek, vidět jejich radost z toho, že na ně někdo myslí,“ vzpomíná Boháčková. „Myslím, že nám navždy zůstane vzpomínka na den, kdy jsme v přestrojení za anděly a čerty rozdávali mikulášské balíčky. Ta radost v jejich očích, úsměvy, vzpomínání, vyprávění a nostalgie. Byla to velmi silná emoce, která se nedá zapomenout. A to je přesně to, proč tohle vše děláme a budeme dělat, dokud nám ruce a nohy budou sloužit,“ doufá.

Zavřené domovy seniorů

Když domovy seniorů z obav před nákazou přestaly přijímat návštěvy i balíčky, byl Úsměv seniorům ve svých aktivitách, které se původně zaměřovaly především na rozdávání balíčků s dárky, značně limitován. A tak nadační fond posílal do domovů aktuálně to nejpotřebnější. „Od našeho stálého partnera Unilever jsme získali a rozdali 649 litrů dezinfekce. Ozvalo se nám několik dobrovolníků, díky nimž jsme ušili přes 400 roušek, a podpořila nás také společnost AVON, která poskytla našim seniorům více než 3 500 sprchových gelů, vypočítává Barbora Boháčková a s vděčností zmiňuje herečku a zpěvačku Ivu Pazderkovou, která fond podpořila nejen hudbou pro seniory, ale také propojením právě se společností AVON. „To bylo od ní tak neuvěřitelné gesto. Velké díky!“ vzkazuje.

usmev seniorum 3

Předčítáme seniorům

Původním plánem Úsměvu seniorům byly také osobní návštěvy v domovech seniorů, při kterých by dobrovolníci předčítali seniorům a seniorkám jejich oblíbené knížky. Ačkoli byl i tento plán překažen nenadálou situací, přišla jeho zakladatelka s nápadem čtení knih nahrát a seniorům poslat tak, aby jim je personál mohl snadno přehrát. „Když jsem o tomhle nápadu řekla kolegyni Pétě (Petra Akrab Kohoutová, pozn.), byla nadšená a dovedla nápad ještě dál - oslovila známé osobnosti. Nejdřív jsem ani nevěřila, že to bude mít takový ohlas. Myslela jsem si, že se nám podaří obsadit pár kapitol a zbytek budeme dočítat sami. Byla jsem pak strašně mile překvapená, jaký ohlas tento nápad měl. Osobnosti nám na zprávy úžasně reagovaly a nadšení a ochota byla úžasná. Prakticky nikdo neváhal darovat tomuto projektu svůj čas a já si toho nesmírně vážím! Díky Pétě a její úžasné koordinaci tak mohlo vzniknout hned několik knih,“ říká vděčně Boháčková.

usmev seniorum 4

První vydanou knihou byla Čapkova Dášeňka, kterou pro seniory načetly děti. „I to má pro babičky a dědečky obrovskou váhu a přinese jim to radost, přece jen ty děti mají určitou kouzelnou moc,“ myslí si. Dalším počinem byla Babička od Boženy Němcové. Ta vznikla i díky ochotě a nadšení známých českých osobností, které ji po jednotlivých kapitolách nahrály i s videem. Senioři se budou moci těšit také na oba díly Osudů dobrého vojáka Švejka a na Malého prince, kterého načetli čeští sportovci. „Bohužel nyní nemůžeme úplně napřímo zjistit a vidět reakce seniorů, nicméně jakmile to zase bude možné, za seniory se rozjedeme a video si s nimi pustíme. Ono sice vzniklo v této zvláštní době, ale aktuální bude pořád,“ věří Barbora Boháčková. Nahrávky knih mají nejen tu výhodu, že jsou zcela zdarma, ale jsou také snadno dostupné a pro pečovatele lehce ovladatelné. Načtené knihy se totiž dají přehrát buď přímo z internetu, nebo jedním kliknutím stáhnout a pouštět je seniorům jak ve společenských místnostech, tak v soukromí jejich pokojů. O výjimečnosti tohoto počinu svědčí nadšené reakce, které fondu zasílá personál domovů seniorů z celé České republiky. „Moc děkujeme za nabídku a velmi rádi ji využijeme. Aktivizovat seniory v této nelehké době je pro nás i naše seniory již velmi obtížné. Jsme vděční a zároveň i dojatí z vašeho přístupu. Vaši nabídku nadšeně přijímáme a posíláme naše srdce na dlani ❤,“ píše sociální pracovnice z Karviné.

Rozptýlení, radost a potěšení

To je cíl aktivit Úsměvu seniorům. „Nemyslím si, že by se tam měli špatně. V domovech, ve kterých jsem doposud byla, je krásné prostředí a všechen personál je velmi milý a laskavý,“ podotýká Boháčková. Ani tak to však podle ní seniorům nevynahradí domov a pro řadu z nich jsou dny jednoduše dlouhé. „Věřím, že téměř jakákoli aktivita, která je vyvede ze stereotypu, je správná. Já i celý náš tým uděláme vše proto, abychom jim tento čas mohli zpříjemňovat co nejčastěji a co nejzajímavějšími aktivitami,“ plánuje.

usmev seniorum 5

Barbora svým příkladem a aktivitami vede k lásce a úctě k seniorům také svou sedmiletou dceru. Nicoll pravidelně jezdívala na LDN za svou prababičkou, nyní i za svým pradědou a dokonce natočila úvod ke knize Dášeňka. „Pozorovala mě, jak po večerech dávám dohromady video s herci, kteří četli. Před pár dny za mnou přišla a ptala se mě, jestli by v budoucnu její práce mohla být péče o seniory. Z toho mi vyhrkly slzy a slíbily jsme si, že jí jednou tento nadační fond předám,“ uzavírá.

Číst seniorům můžete i vy!

Chtěli byste se také do předčítání seniorům a seniorkám zapojit? Vyplňte krátký formulář a odešlete svou nabídku nadačnímu fondu. Nebo jste naopak domov seniorů a máte zájem o služby nadačního fondu? Kontaktujte je ZDE. Aktivity Úsměvu seniorům můžete sledovat i na jejich Facebooku a Instagramu @usmevseniorum.

Foto: Archiv Úsměvu seniorům