Britské státní školy poskytují menstruační potřeby zdarma. Dívky už nemusejí zameškávat školu

Obrázek: vlozky-zdarma-uk-small

Státní školy ve velké Británii učinily významný krok v boji proti takzvané menstruační chudobě. Jde o situaci, „kdy dívky a jejich rodiny nemají dostatek prostředků na menstruační hygienické potřeby, a proto během menstruace zůstávají doma a nechodí do školy. To negativně ovlivňuje jejich vzdělání i pozdější pracovní uplatnění," vysvětluje Zdravotnický deník. Britské školy zřizované státem mají určený rozpočet, v rámci kterého mohou pomocí online systému objednávat pro své žákyně menstruační potřeby. Tato iniciativa je výsledkem několikaletých snah dnes 20leté Amiky George. Ta v roce 2017 založila kampaň Free Periods.

Jednorázové i znovu použitelné vložky, tampony s aplikátorem i bez, menstruační kalíšky. To vše od 20. ledna letošního roku nabízejí britské státní školy svým studentkám. Školám byl přidělena finanční částka, z níž mohou ať už online či telefonicky objednávat hygienické potřeby od dodavatele. „Částka byla vypočítána s tím odhadem, že asi 35 % menstruujících žákyň využije možnosti získat menstruační potřeby zdarma," upřesňuje server Mashable.

„Je to úžasný krok v boji proti menstruační chudobě ve Velké Británii a za rovnost pohlaví," neskrývá svou radost Amika George. "Stálo nás to skoro tři roky a byl to boj, dostat se až sem. Hlavně kvůli neochotě, s jakou jsme jako společnost ochotni hovořit o menstruaci," vysvětluje. Zároveň doplňuje, že je šťastná, že britská vláda vyslyšela volání aktivistů a je tímto krokem ochotna investovat do budoucnosti britské mládeže. George dále upozorňuje na to, že je menstruační chudoba v zemi rozšířena víc, než si lidé myslí. Průzkum charitativní organizace Plan UK prokázal, že 42 % dívek ve věku 14 až 21 let bylo nuceno použít provizorně vyrobené menstruační pomůcky. Průzkum stejné organizace z roku 2017 ukázal, že každá desátá dívka si nemůže menstruační potřeby dovolit a 49 % dívek nešlo kvůli tomu do školy. „Děti zameškávají školu kvůli něčemu, co si samy nezvolily. To musíme coby progresivní společnost změnit," upozorňuje George.

Během let, kdy Amika George vedla kampaň, hovořila s řadou učitelů i školou povinných dívek. Ty se jí svěřily, že menstruace je pro ně vzhledem k nedostatku hygienických potřeb boj. „Často pocházejí z rodin, kde není dostatek peněz ani na zaplacení energií a rodiče pečují o více dětí, a tak nejsou menstruační potřeby prioritou. Některé dívky o tyto potřeby své rodiče ani nežádají, aby je neuvedly do rozpaků, když vědí, že nezbývají peníze," popisuje situaci řady dívek v Británii George. Podle ní je dalším krokem zbavit se stigmata, které obestírá menstruaci. „Je to směšné a překonané. Musíme na tom pracovat společně," uzavírá.

V Německu, kde je na menstruační potřeby uvalena 19% daň, před časem například vyšla Tamponová kniha. Během prvního týdne se prodalo deset tisíc výtisků.

Ilustrační foto: Pexels