Chlapec s Downovým syndromem ve videu utěšuje svého plačícího spolužáka. Stovky lidí pak sdílejí zkušenosti

Obrázek: objeti-chlapec-ds-small

V západomexickém městě Jalisco se učitelce na základní škole podařilo zachytit na video dojemný moment. Žák s Downovým syndromem se snaží utěšit svého plačícího spolužáka. Nejdřív se mu pohyby rukou pokouší otřít slzy a nos, poté ho objímá a pokládá si na něj hlavu, aby ho utěšil. Během objetí ho něžně poplácává a hladí po zádech. Jeho spolužák je i nadále očividně nešťastný, ale zdá se, že objetí zabralo a už neplakal.

Z minutového videa se stal hit internetu, kde ho od minulého týdne, kdy video vzniklo, vidělo téměř 23 milionů lidí. Neustále mu také přibývají komentáře lidí, kteří jsou gestem chlapce s Downovým syndromem dojatí. Ve videu se vidí především ti, kteří sami pečují o dítě s různými druhy postižení nebo poruchou autistického spektra, která se údajně týká právě plačícího chlapce. Jedna z uživatelek dokonce rozklíčovala zvláštní pohyby, které s rukama rozrušeného žáka dělá jeho spolužák. „A co je ještě úžasnější, ten chlapec s Downovým syndromem provádí s rukama svého spolužáka sérii terapeutických pohybů. Očividně je někde okoukal a nyní je napodobuje!“ píše pod videem na Twitteru uživatelka PrettyKitty.

„Tyto děti nám svou prostou interakcí ukazují, jak důležitá je empatie a laskavost. I ten nejmenší projev laskavosti může mít velký dopad, zvlášť pokud se jedná o lidi se speciálními potřebami. Dokonce i ve vzdělávacím systému po celém světě bývají děti s hendikepem často ostrakizované, izolované nebo dokonce trestané za to, jaké jsou. Tihle dva však ukázali, že někdy stačí jen trocha soucitu, aby se děti s postižením cítily pohodlně a mohly se dál učit. Snad si více vyučujících vezme z takového přístupu příklad,“ píše k videu server Upworthy.

Neméně zajímavé jsou kromě videa samotného komentáře k němu. Lidé se v nich svěřují s vlastními zkušenostmi s dětmi s Downovým syndromem a shodují se, že jsou to mimořádně citlivé a empatické duše. Limpin Mama komentuje video na Twitteru slovy: „Má sestra má Downův syndrom a přísahám, že byla na tento svět přivedena, aby každému připomněla, že mají milovat bezpodmínečně a mluvit za ty, kteří to jinak neumějí. Její nejlepší kamarádka má dětskou mozkovou obrnu, kvůli které je na vozíku a nemluví. Lily vždycky ví, co potřebuje. Vždycky.“

„Mnoho let jsem pracovala s dětmi s postižením,“ prozrazuje uživatelka Kimm Rogers. „Jsem si jistá, že jsem se od nich naučila daleko víc než ony ode mě,“ dodává. „Nikdy jste nebyli opravdu objatí, pokud vás neobjal člověk s Downovým syndromem, to jsou experti na objímání. Jsou to překrásní lidé, od kterých se můžeme všichni učit,“ komentuje video uživatelka Dr. Flossy McFluffy Pants. „Ten chlapec mi připomíná, že láska je vrozená a nám vlastní, kdežto nenávist je naučená. Nedostatek lásky a empatie je kořenem našich problémů. Ve světě lásku a empatii potřebujeme,“ uzavírá uživatel StanceGrounded.

O tom, jaké to je, vychovávat dítě s Downovým syndromem, jsme vám přinesli rozhovor s Tomášem Hečkem, otcem tří dcer, z nichž jedna se narodila s trizomií. „Nejprve panika a nejistota, dnes z ní máme radost,” říká.