V Utahu zakázali léčbu homosexuality. Konverzní terapie zvyšuje riziko depresí i sebevražd

Obrázek: gary-herbert-small

Americký Utah se stal 19. zemí Spojených států amerických, v níž byla léčba homosexuality postavena mimo zákon. Tento krok inicioval guvernér Gary Herbert. Léčba homosexuality nebo také konverzní terapie je pokus o násilnou změnu sexuální orientace či pohlavní identity. Nejenže taková terapie není účinná, ale studie prokázaly, že ti, kteří jí byli podrobeni nebo ji dobrovolně podstoupili, jsou vystaveni vyššímu riziku depresí i sebevražd.

Návrh na postavení tohoto typu „léčby" mimo zákon přišel od Garyho Herberta v loňském roce. Tehdy ve svém prohlášení zmínil, že „příběhy mladých, kteří přetrpěli tuto terapii, jsou srdcervoucí," a že je „šťastný, že se podařilo najít cestu, jak v tomto státě zakázat konverzní terapii navždy." V osmnácti dalších amerických státech včetně Portorika byla již konverzní terapie podle Human Rights Campaign zakázána.

„Za reparativní terapií stojí přesvědčení, že jiná než heterosexuální orientace je vada, která musí být co nejdříve odstraněna. První zmínky o snahách o konverzi sahají až do 19. století, kdy se používaly například hypnóza, bití, elektrošoky a jiné praktiky. Hlavní současnou metodou jsou především rozhovory mezi terapeutem a klientem, které ovšem také páchají nemalé škody," uvádí Český rozhlas Plus.  

Homosexualita byla dlouhá léta považována za duševní nemoc. Na přelomu 19. a 20. století působil v Berlíně sexuolog Magnus Hirschfeld, který se tehdy snažil prostřednictvím medicinalizace homosexuality, tedy nahlížení homosexuality jako na nemoc, která vyžaduje diagnózu a léčbu, dosáhnout její tolerance. Pokrokové bylo v této souvislosti Československo a přední československý sexuolog Kurt Freund, díky němuž se potvrdila neměnnost sexuální orientace. Jeho původní pokusy o konverzní selhaly. Výsledky Freundova výzkumu vedly k tomu, že v roce 1962 byla dekriminalizována homosexualita v Československu.

V roce 1990 byla homosexualita poprvé vyškrtnuta ze seznamu duševních chorob Světové zdravotnické organizace, dosud je však její „léčba" v řadě zemí legální. Evropský parlament v roce 2018 naprostou většinou hlasů odsoudil konverzní terapii a vyzval členské státy k zákazu této praxe.

Foto: Guvernér Gary Herbert (FB Garyho Herberta)