Hrdinka CNN přináší na chudý keňský venkov počítače i digitální vzdělanost

Obrázek: nelly-6

Nelly Cheboi vyrostla v chudé rodině na keňském venkově. Často hladověla a nechodila do školy, protože její svobodná matka si nemohla dovolit platit školné. Cheboi díky své snaze nakonec získala vysokoškolské stipendium v Americe, kde kromě studia pracovala na brigádách, aby uživila rodinu. Zde také objevila svoji vášeň pro informatiku, stala se inženýrkou a vymyslela plán, jak ukončit mezigenerační chudobu ve své komunitě.

Nelly Cheboi viděla svoji svobodnou matku, která ukončila vzdělání pátou třídou, neúnavně pracovat, aby její čtyři dcery mohly chodit do školy. Od raného věku si Nelly uvědomovala, že její rodina a další obyvatelé vesnice Mogotio uvízli v situaci, která jim dává jen malou naději na změnu. „Opravdu tvrdě pracovala a já jsem stále chodila spát hladová." Při pohledu na chudobu a utrpení v komunitě si umínila, že musí něco udělat.

Obrázek: nelly-2
Obrázek: nelly-4

Díky tvrdé práci a odhodlání získala Nelly plné stipendium na Augustana College ve státě Illinois. Studia začala s téměř nulovou zkušeností s počítači. To se však změnilo v prvním ročníku, kdy absolvovala kurz programování, který byl pro matematický obor povinný. „Když jsem objevila informatiku, prostě jsem se do ní zamilovala. Věděla jsem, že to je něco, co chci v životě dělat a také to přinést do své komunity,“ popsala pro CNN.

Obrázek: menny

Jakmile začala pracovat v softwarovém průmyslu, brzy si uvědomila, kolik počítačů je zbytečně vyhazováno, když společnosti modernizují svoji technologickou infrastrukturu. „V Keni žijí děti, včetně mě v dětství, které ani nevědí, co je to počítač," podotkla Nelly, která v roce 2018 začala darované počítače dovážet do Keni ve svých osobních zavazadlech, přičemž celní poplatky a daně platila z výplaty. „Jednou jsem vezla 44 počítačů a zaplatila jsem za zavazadla víc než za letenku," vzpomíná. O rok později odešla z lukrativní práce v Chicagu, aby spolu s kolegou, softwarovým inženýrem, založila organizaci TechLit Africa, která je pro tisíce dětí šancí na lepší budoucnost. Nezisková organizace dostává starší počítače od společností, univerzit i jednotlivců. Ty jsou následně v Keni distribuovány do partnerských škol ve venkovských komunitách. Již 4 tisíce studentů dostaly příležitost učit se od profesionálů a získat dovednosti, které jim pomohou ve vzdělávání a v budoucím zaměstnání. „Školitelé inspirují děti k hudební produkci, videoprodukci, kódování, osobnímu brandingu," popsala zakladatelka. Organizace v současnosti spolupracuje s deseti školami, během letošního roku má v plánu stát se partnerem sto dalších školských zařízení. „Doufám, že až první děti z TechLit absolvují střední školu, budou schopny získat práci online, protože budou umět kódovat, tvořit grafický design, dělat marketing,“ shnula Nelly. „Když se vzděláváš, svět je plný příležitostí. Tím, že přinášíme zdroje a dovednosti, dětem otevíráme dveře.“

Obrázek: nelly

Nelly Cheboi za svou práci pro komunitu získala ocenění Hrdina CNN za rok 2022. „Toto je moje celoživotní práce, protože z první ruky vím, jak strašná chudoba je. Mám v plánu digitalizovat celý africký venkov. TechLit je mojí příležitostí vyřešit chudobu, a tentokrát jednou provždy,” uzavírá.

Fotografie:  TechLit Africa