Čeští senioři vysílají zprávy mladším generacím. „Mějte se rádi a tolerujte se," vzkazují

Obrázek: charita-frydek-small

„Lidé, mějte se rádi!", „Berte život s humorem" nebo „Snažte se druhé chápat a tolerovat je" jsou některé ze vzkazů, které pro mladší generace sepsali senioři z frýdecko-místeckého Domu pokojného stáří, která se podle svých slov nechala inspirovat obdobnými aktivitami v zahraničí a chtěla dát prostor a slovo i českým seniorům z domova seniorů ve Frýdku-Místku. Spojila se proto se sociální pracovnicí Marií Elblovou, která zjišťovala mezi seniory zájem o zapojení se. „Seniorům se nápad líbil moc, i když někteří byli ze začátku skeptičtí, případně měli strach, že se jejich vzkaz nebude líbit," popisuje pro HFC obavy seniorů Jana Opluštilová. Na Facebooku, kde byly fotografie se vzkazy sdíleny, se však setkaly s vřelým přijetím a řadou pozitivních komentářů. Senioři a seniorky byli nakonec úspěchem, jaký jejich osobní vzkazy měly, nadšení. „Byli opravdu moc dojatí. Vzkazy, které lidé psali na Facebooku, jsme jim spolu s jejich fotkami vytiskli, aby jim zůstaly na památku a mohli je ukázat rodině nebo ostatním klientům," přidává. 

charita frydek 1 Vzkazy nevznikly pro nic za nic. Jejich cílem bylo ukázat jejich autorům, tedy seniorům, že na jejich názorů záleží a že mají stále co říci. „Tím druhým bylo ukázat mladší generaci, co je důležité pro osoby, které už mají nějaký ten pátek za sebou. Chtěli jsme propojit generace a dát našim klientům prostor, aby mohli ostatním sdělit to, co je podle nich v životě důležité," sděluje Opluštilová. Zdaleka navíc nešlo o popsání bílé tabule a prosté vyfocení autora či autorky poselství. „Se seniory jsme si o vzkazech povídali. Za každým ze zmíněných vzkazů stojí životní příběhy a zkušenosti, které jsou moc zajímavé, proto bychom rádi i tyto příběhy sepsali. Někteří z klientů už projevili zájem a šli by toho znovu," dodává Jana Opluštilová.

charita frydek 2

Ačkoli byla tato akce pojata původně jako jednorázová, Charita Frýdek-Místek uvažuje vzhledem k úspěchu a zájmu o seniorské vzkazy a poselství o pokračování.

charita frydek 3

charita frydek 4

charita frydek 5

charita frydek 6

charita frydek 7

charita frydek 8

Foto: Dům pokojného stáří / Charita ČR