Brýle nosíme jako by nic, za sluchadlo se stydíme. Ztrátu sluchu má u nás přitom půl milionu lidí

Obrázek: accessory-adult-aged-aging-aid-audiology-care-close-up-1545643-jpg-d

Světová zdravotnická organizace vyhlásila třetí březnový den Světovým dnem sluchu. Přesné statistiky osob, které mají různými příčinami způsobenou ztrátu sluchu, neexistují. Říká se však, že jich u nás žije přes půl milionu. A spousta z nich se stydí nasadit si sluchadlo, i když brýle nosí bez váhání.

Počet lidí se ztrátou sluchu v celém světě neustále narůstá. Z části jsou příčinou genetické predispozice, vrozené vady, onemocnění či nešťastný úraz. V mnoha případech je však na vině moderní životní styl – práce v hlučném prostředí, zábavní akce nebo akustický smog, kterému jsou obyvatelé velkých měst vystaveni prakticky neustále. Mnoho lidí, zejména z mladších generací, je také doslova závislých na poslouchání hudby. Jenže právě osobní audio zařízení jsou pro zdraví sluchu velkým nebezpečím. 

 „Varovné signály, které upozorňují na možný problém se sluchem, jsou nenápadné. Může jít o zvyšování hlasitosti u rádia či televize nebo pocit, že člověk špatně slyší při hovoru s přáteli, ať už je to naživo či po telefonu. Na místě je v takovém případě konzultace s lékařem a vyšetření tónovou audiometrií,” vysvětluje Eva Štípková z neziskové organizace Tichý svět.

Ztrátu sluchu spojujeme se stářím a nemohoucností

Jakmile je sluch jednou poškozený, už se napravit nedá. Mnohé potíže jsou však dobře odstranitelné s využitím kompenzačních pomůcek. „Sluchadla ale spousta lidí nepoužívá, protože se za ně prostě stydí. I mladí lidé přicházejí o sluch proto, že jsou v rušném prostředí, ale neřeší to a nevyužívají možnosti, které dnes mají k tomu, aby sluch kompenzovali,“ popisuje Eva Štípková. Sluchadlo je přitom stejným typem kompenzační pomůcky jako třeba brýle. Jejich nošení již neznamená žádné stigma, dokonce se z nich stal vyhledávaný módní doplněk. Taková cesta k celospolečenskému přijetí sluchadla teprve čeká. Na pražskou pobočku Tichého světa se vloni kvůli své nedoslýchavosti obrátilo celkem 49 klientů, ale sluchadlo řešili pouze tři z nich. 

Obrázek: 08-ostrava-deafember-a3-plakaty5

Proč je malý přístroj nasazený na uchu vnímaný jako ostuda? „Ztráta sluchu je ve společnosti spojovaná se stářím. Stárnu, začínám být nahluchlej, rodina na mě musí křičet. Tomu se chce většina lidí vyhnout, a tak své problémy tají,“ domnívá se Eva Štípková. Právě starší lidé jsou těmi, kdo se dle jejího pozorování využití sluchadel nejvíc vyhýbají. „Častěji sluchadla vídám u mladších. Mladí kolegové v Tichém světě jsou naučeni s touto kompenzační pomůckou běžně pracovat už od narození.“ 

Žijeme v audiosvětě, orientace bez sluchu není snadná

Jak se tedy chránit, abychom už ve středním věku nemuseli namáhavě zamaskovat, že přestáváme slyšet? Výběr správných sluchátek je jednou z prvních věcí – takzvané pecky, které se strkají dovnitř do uší, je radno nahradit velkými sluchátky sedícími zvenku na celém uchu. Akustická energie v peckách je totiž příliš koncentrovaná a může vnitřní ucho snadno poškodit. Naštěstí nám jde současná móda vstříc, objemná sluchátka jsou trendem.

Obrázek: 08-ostrava-deafember-a3-plakaty

Možná si říkáte, že sluch není v dnešním světě tak potřebný jako dřív. Videa na sociálních sítích jsou otitulkovaná, většina lidí na ulici má v uších sluchátka a záměrně se tak izoluje od okolního světa. Eva Štípková však namítá: „Žijeme v audiosvětě. Skoro všechna upozornění, která kolem sebe máme, jsou zvuková – zvonky, budíky, alarmy. Jak se dozvíte, že metro v příští stanici nestaví? Budou to hlásit. Audio je v našem světě důležitější než vizuálno,“ říká. 

Pokud potřebujete v záležitostech ohledně ztráty sluchu podpořit nebo získat víc informací, můžete se obrátit na konzultantky a konzultanty Tichého světa. Organizace je součástí sítě HateFree Zone

Úvodní foto: PxHere