„Nejsme teroristé. Má rasa není virus.“ Umělecká série bojuje s předsudky spojenými s rasou a pohlavím

Obrázek: dena-nguyen-small

„Jsem Američanka s asijskými kořeny a láme mi srdce, když vidím vzestup rasismu vůči Asiatům v důsledku pandemie nemoci COVID-19. Rasismus není v pořádku. Naše rasa není virus,” napsala grafická designérka žijící v Dallasu Dena Nguyen k surrealistické fotografii, kterou vytvořila v rámci série digitálního umění s názvem Tohle je Amerika (This Is America).

dena nguyen 1

Poté, co umělkyně na svém instagramovém účtu zveřejnila tvář asijské ženy zdobenou květy stromu sakura s titulkem Moje rasa není virus, požádala ji jedna ze sledujících, Afroameričanka Autumn Goodman, zda by nevytvořila podobnou fotografii také o její rase. Série tedy pokračuje portrétem Autumn doplněným titulkem Moje rasa není hrozbou, poukazujícím na předsudky vůči černošským obyvatelům Ameriky a nedávné silně medializované případy policejní brutality proti nim.

dena nguyen 2

Tohle je Amerika

Série Tohle je Amerika, která si klade za cíl prolomit negativní stereotypy spojené s rasou a pohlavím, dále zobrazuje ženu z latinské Ameriky s nápisem Moje rasa není nelegální, které propůjčila tvář grafička a fotografka Jennifer Marquez z Iowy, muslimskou ženu s titulkem Nejsme teroristé a původní Američanku, jejíž popisek Nejsme divoši odkazuje k hanlivým termínům označujícím původní americkou populaci. Nejnovější surrealistické dílo pak zvyšuje povědomí o problematice sexuálního násilí a obchodování s lidmi - dívku na portrétu doplňuje titulek Ženy nejsou objekt.

dena nguyen 4

Proč ne běloši?

Grafička z Texasu se dříve věnovala především kaligrafii, nedávno začala experimentovat s ilustracemi lidských postav. Její nejnovější série se stala virální a získala také řadu ohlasů. „Děkuji, moc to pro mě znamená, že jsou muslimky součástí uměleckých sérií,” napsala například uživatelka Aya. Řada komentujících se také pozastavila nad tím, proč součástí díla nejsou běloši. Někteří z diskutujících vyjádřili názor, že běloši v Americe nejsou utlačovaní. Jiní namítli, že i přesto se mohou setkat s rasismem a předsudky. „Nejsme všichni rasisté“, navrhl například titulek uživatel Dan Cifuentes. 


dena nguyen 5

dena nguyen 6

Foto: Dena Nguyen