Ve vědě chybějí ženy. Mattel proto představil novou řadu panenek Barbie, zobrazuje současné vědkyně

Obrázek: barbie-stem

Reprezentace je důležitější, než jsme často ochotni si připustit. Má hluboký dopad na to, jak jednotlivci vnímají sami sebe i svůj potenciál. Když lidé vidí ostatní, kteří vypadají jako oni nebo pocházejí z podobného prostředí a kteří se vypracovali na významnou pozici, mnohem snáze uvěří tomu, že i oni jsou schopni takového cíle dosáhnout. Toho si je vědoma také společnost Mattel, výrobce legendárních panenek Barbie. Ta nyní představila panenky reprezentující významné ženy z oblasti STEM (věda, technologie, inženýrství, matematika).

Ženy jsou v oblasti, jež je souhrnně označována anglickou zkratkou STEM (science, technology, engineering, mathematics), podreprezentovány. Na to se Mattel rozhodl upozornit tím, že nové řadě panenek vtisknul podobu profesionálek z těchto vědních oblastí. Své Barbie se tak dočkala například Dr. Maggie Aderin-Pocock, britská vesmírná vědkyně a také moderátorka pořadů o nebi a vesmíru na BBC, která byla nedávno jmenována rektorkou univerzity v Leicesteru. „Doufám, že moje panenka bude dívkám připomínat, že když budete chtít dosáhnout až ke hvězdám, všechno se pro vás stane možným,“ řekla při uvedení panenky Barbie. Svou kariéru zasvětila dívkám, které inspiruje k poznávání vědy a jejích fascinujících zákoutí. „Chci inspirovat další generace vědců, především dívek, a chci jim dát vědět, že STEM je rozhodně pro ně. Jsou to příliš důležité oblasti a předměty na to, abychom je nechaly chlapům. Skrze vědu můžete doslova měnit svět,“ dodala. Její panenka má na sobě tmavě modré šaty poseté hvězdami, jež mají připomínat noční oblohu. Součástí panenky je také dalekohled, který symbolizuje prozkoumávání hlubin vesmíru pomocí dalekohledu Jamese Webba. Když byla Maggie Aderin-Pocock malá, žádná Barbie nevypadala jako ona, o to více si cení toho, že se nyní dočkala Barbie, která vypadá jako ona a odkazuje na její úspěchy.

Obchodní ředitelka Mattelu ve Velké Británii Kelly Philp upozorňuje, jak málo jsou ženy v oboru STEM zastoupené. „Ve Velké Británii ženy tvoří pouze 26 % pracovníků ve STEM. A víme, že i na globální úrovni jsou v něm ženy zcela nedostatčeně zastoupené. Takže ukázat skrze panenky, jak vzrušující kariéru má například Dr. Maggie Aderin-Pocock, je jedním ze způsobů, jak inspirovat dívky, aby přemýšlely o své budoucnosti a kariéře jinak.“

Dalšími ženami z oboru STEM, které se mohou pyšnit vlastní Barbie, jsou sestry Wojcicki. Anne Wojcicki je spoluzakladatelka a generální ředitelka 23andME, genomické a biotechnologické společnosti v americké Kalifornii. Ve stejném státě působí i její sestra Janet Wojcicki, která je profesorkou pediatrie a epidemiologie na univerzitě v San Franciscu. Sesterské trio vědkyň doplňuje Susan Wojcicki, generální ředitelka YouTube. Řadu Barbie vědkyň uzavírají Dr. Antje Boetus, mikrobioložka a mořská výzkumnice; Yinuo Li, zakladatelka ETU Education; a Katya Echazarreta, elektrická inženýrka.