Ve škole snášela posměšky. Dnes vydává knihu a pomáhá druhým se sebepřijetím

Obrázek: svacinka

Šárka Tomečková se na základní škole potýkala s nepřijetím. „Většinou to byly takové krátké úseky, ve kterých jsem byla středem pozornosti ze strany některých spolužáků, ale nebyla to pozornost, kterou bych chtěla. Byly i dny, kdy to nekončilo ve škole, ale pokračovalo v soukromých zprávách. Cítila jsem se chvílemi na rozpadnutí, protože snášet posměšky kvůli vzhledu není pro dítě jednoduché,” vzpomíná. Zkušenost se podepsala na jejím sebevědomí. Přestávala věřit sobě i druhým. Dnes vydává knihu, která má pomoci druhým v podobných situacích.

„Začala jsem si psát deník, takový ten klasický, do kterého si zapisujete své zážitky. Já jsem to pojala trochu jinak, zaměřila jsem se hlavně na svoji náladu a pohled na sebe sama. Pomohlo mi to, proto jsem si řekla, že by deník mohl být přínosem i pro druhé,” popisuje autorka knihy Svačinka. Ta přináší úkoly, které během deseti dní pomohou čtenářům s porozuměním vlastním pocitům a získáním nadhledu. „Úkoly se většinou týkají témat sebelásky a sebevědomí, které hodně lidem, a především mladým, chybí. Ukazují jiný pohled, který jsem já sama musela hledat,” dodává Šárka. 

Název knihy Svačinka souvisí s jedním z úkolů, který se soustředí na pojmenování problému nebo strachu. „Dát jim nějakou jmenovku, díky které už nebudou tak nepříjemné nebo strašidelné. Svačinka bylo první, co mě napadlo. Jak se říká ,mít všechno na salámu’, tak jsem se toho chytla,” osvětluje Šárka. Publikace dle ní může být pomůckou především při překonávání šikany nebo hledání sebe sama. „Snažila jsem se do knihy zahrnout typy, které by mohli čtenáři využít v těžších chvílích včetně kontaktů na organizace, které se těmto tématům věnují. Na co v knize stále upozorňuji, je: nejsi sám/sama, všichni nejsou zlí, svěř se někomu, jsi skvělý/á,” dodává.

Přestože autorka při tvorbě publikace spolupracovala s odborníky, nejedná se o odbornou literaturu. Šárčiným cílem je podpořit druhé a možná i ukázat nová řešení a cesty. Svačinku si můžete objednat zde.