Muž strávil roky pěstováním lánů voňavých květů pro zdrcenou nevidomou ženu. Vrátil ji do života

Obrázek: kvetiny-japonec-small

kvetiny japonec 1

Japonští manželé Toshiyuki a Yasuko Kuroki se vzali roku 1956. Usadili se spolu na mlékařské farmě v japonském městě Shintomi a jejich život byl tvrdý, plný dřiny. Denně brzy vstávali, aby podojili své více než šedesátihlavé stádo krav. Zanedlouho se manželům narodily dvě děti.

kvetiny japonec 5

Těsně před tím, než manželé odešli do důchodu, Yasuko následkem cukrovky 30 let od svatby přišla o zrak. A to ji naprosto zdrtilo. Uzavřela se doma, nevycházela ven a trpěla depresemi.

kvetiny japonec 3

Zoufalý manžel se proto snažil přijít na způsob, jak ženu rozveselit. Plánoval například pravidelné návštěvy známých, které by jí udělaly radost. Pak ho ale napadlo posadit se s ní do zahrady, kde narazil na dva růžové květy rostliny známé pod japonským názvem shibazakura. Přestože věděl, že krásné kvítky žena vidět nemůže, napadlo ho, že by z nich mohla mít radost díky jejich vůni. Jeho odhad se potvrdil a manželka se konečně rozzářila.

kvetiny japonec 4

Opustil proto práci mlékaře a pustil se naplno do práce. Na svém pozemku o výměře přibližně jednoho kilometru čtverečního během dvou let pokácel asi třicítku cedrů, vytvaroval půdu a začal na ní postupně vysazovat růžové květiny. Po několika letech se začaly pahorky kolem jejich obydlí měnit celé dorůžova. Dnes představují rozlehlé lány, na něž se jezdí denně dívat stovky až tisíce lidí. Toshiyuki se spolu s manželkou totiž rozhodli, že zahradu otevřou veřejnosti. A právě květiny v kombinaci s návštěvníky podle všeho vrátily nevidomou ženu zpátky do života.

kvetiny japonec 2

Paní Yasuko v zahradě ještě v roce 2016 pravidelně několik hodin denně sedávala a s úsměvem na tváři si vůni květin vychutnávala. Návštěvníci ji tak mohli společně s manželem na lavičce potkat a prohodit pár slov. Od té doby není možné o manželském páru dohledat žádné aktuální informace. Jejich příběh lásky a oddanosti však dodnes inspiruje a dojímá lidi po celém světě.

Foto: FB Shintomimachiyakuba