Studenti často chyběli ve škole kvůli špinavému oblečení. Spolužák pro ně otevřel školní prádelnu

Obrázek: pradelna-ve-skole

Jimmy Tomredle ze střední školy v New Jersey si všiml, že někteří z jeho spolužáků chybí ve škole kvůli tomu, že nemají čisté oblečení a bojí se šikany od ostatních. Jimmy chtěl, aby se studenti cítili ve škole pohodlně, a hledal inspiraci, jak pomoci. A tak přímo ve škole otevřel pro studenty z chudších poměrů prádelnu.

Inspirací mu byl Akbar Cook, ředitel střední školy West Side v Newarku, New Jersey. Ten umístil pět praček a sušiček do šatny fotbalového týmu. Kdokoli ze studentů potřebuje, jednoduše přijde a zdarma si vypere a vysuší své oblečení. Všiml si totiž, že řada studentů pravidelně ve škole chybí právě z toho důvodu, že nemají čisté oblečení. Někteří z nich se dokonce ocitli bez střechy nad hlavou, a mít čisté oblečení tak pro ně bylo velmi těžko dosažitelné.

„Uvědomil jsem si, že některé děti do školy nechodí, protože nemají v čem přijít. A tak jsem se inspiroval ředitelem Akbarem Cookem z West Side. Ten zřídil ve své škole prádelnu, protože studenti byli šikanovaní za to, že mají špinavé oblečení,“ uvedl Jimmy Tomredle.

Jimmy v rámci svého projektu pro Leadership Academy of Humanities Program spolupracoval nejen se zaměstnanci školy, ale i místními obchody se spotřebiči, aby studenti měli službu k dispozici zcela zdarma. Do obchodů napsal několik dopisů, v nichž prosil o podporu. Jeho prosbě vyhověl obchod Anchor Appliance ve West Creek a velkoryse daroval škole pračku a sušičku. „Cílem projektu je přinést studentům služby zdarma,“ potvrzuje Jimmy.

Tým školních údržbářů nainstaloval darované spotřebiče do školy a studenti mohli začít služeb využívat. 25. května byla prádelna za přestřihnutí stuhy, laskavých projevů a účasti více než 60 lidí včetně Jimmyho rodiny slavnostně otevřena. „Pračku a sušičku jsme umístili do komunitní místnosti. Je tam k dispozici i oblečení, potraviny, zubní kartáčky a pasty a to vše si mohou studenti vzít zdarma,“ vysvětlil Jimmy.

K plynulému provozu komunitní místnosti slouží rezervace termínů skrze Google Forms. A když je místnost v provozu, je tam zároveň i jeden z vyučujících, aby dohlížel na správné využití prostoru. Sám Jimmy Tomredle do začátku daroval několik lahví pracího prostředku a poté vyzýval další, aby darovali prostředky na praní i další přípravky pro pohodlné praní. Jimmyho iniciativa a starost o druhé vytvořily ve škole velmi potřebnou pozitivní a pečující atmosféru.