Santa našel lásku. Vánoční reklama připomíná dekriminalizaci homosexuality v Norsku

Obrázek: santa-2

Vánoční reklama norské poštovní služby Posten přináší milostný příběh dvou gayů, v němž hlavní roli hraje Santa. Příběh začíná ve chvíli, kdy Harry ve svém domě nachytá Santu, který vzápětí zmizí v komíně. Během následujících let se muži sbližují. Mají pro sebe ale jen jeden den, po němž následuje celý rok plný osamělosti. Harry nakonec napíše Santovi dopis, ve kterém uvede „vše, co chci k Vánocům, jsi ty”, a konečně se dočká zvratu. Santa požádá o pomoc s doručením dárků poštovní službu Posten, aby mohl trávit více času se svou láskou. 

Reklama „Když Harry potkal Santu“ vychází v kontextu padesátiletého výročí dekriminalizace homosexuality v Norsku. „Byl to temný rok pro všechny – globální pandemie, červený kód v souvislosti s globálním oteplováním, uprchlické krize a další výzvy,“ uvedla marketingová ředitelka Norway Post Monica Solberg. „Možná letos potřebujeme vřelý a upřímný milostný příběh. Radovat se z toho, že v Norsku můžeme milovat, koho chceme, navzdory všemu špatnému, co se ve světě děje.“

Reklamní video již podle pozitivních reakcí potěšilo a dojalo řadu lidí. Jedním z nich je i skutečný partner filmového Harryho, spisovatel Mats Strandberg. „Norská pošta vytvořila úžasnou vánoční kampaň, která nám připomíná, že to v roce 2022 bude 50 let od dekriminalizace homosexuality. Je to nádherný krátký film, ve kterém hraje můj manžel Johan Ehn,” tweetoval.

„Hlavním cílem kampaně je ukázat, že norská pošta se nikdy nepřestane modernizovat. Reklamu na flexibilitu našich služeb chceme zasadit do společenského kontextu a pracovat s tématy, která jsou důležitá pro společnost i pro nás v Norway Post. Určitě se objeví i nějaké negativní reakce, ale jsme připraveni se s nimi vypořádat. Právo milovat, koho chcete, je základním lidským právem a ve svobodných demokratických společnostech není v roce 2021 považováno za politické téma. Norway Post spojuje lidi bez ohledu na orientaci nebo genderovou identitu již 375 let a bude tak činit i nadále,” uzavřela Monica Solberg.