Po tragické střelbě ve škole v texaském Uvalde čekali první školní den na přeživší terapeutičtí psi

Obrázek: uvalde3

V květnu letošního roku došlo ve škole v texaském Uvalde k tragédii, při níž přišlo o život 21 lidí. Osmnáctiletý mladík tam zastřelil 19 dětí a dvě učitelky, když z útočné pušky střílel ve dvou propojených třídách. Na přeživší děti po návratu do školy čekali terapeutičtí psi.

První školní den se obvykle nese ve znamení nadějného očekávání a radosti. Ne však pro děti, které v květnu 2022 přežily střelbu ve škole v Uvalde ve státě Texas. Do školy se žáci vraceli s úzkostmi a strachem, někteří nechtěli ani vystoupit z auta. Vedení školy však bylo připraveno a na děti čekalo u školy několik zlatých retrívrů. Žákům poskytli potřebné uklidnění i rozptýlení a zůstanou s nimi další tři týdny.

„Děti se velmi zdráhaly vystoupit z auta a jít do školy. A tak jsme psy pustili před školou. Věřím, že to pomohlo v tom, že si některé děti řekly, že tedy vystoupí a půjdou si pohladit psa,“ uvedla Bonnie Fear, krizová koordinátorka z Charity luteránské církve. Její tým poskytoval podporu na místě ihned po květnové střelbě.

Obrázek: uvalde

Celkem 10 terapeutických zlatých retrívrů bylo vysláno do osmi škol ve čtvrti. Někteří čekají na žáky před školou, jiní jsou k dispozici v kanceláři výchovného poradce, kam za nimi kdokoli v případě potřeby může přijít. „Umístění psů se bude měnit spolu se změnami potřeb žáků. Naším cílem je být přítomni tam, kde je nás potřeba,“ doplnila Bonnie Fear s tím, že interakce žáků se psy je zcela dobrovolná, nikdo není nucen služeb terapeutických psů využít, pokud sám nechce. 

Výzkumy ukazují, že terapeutičtí psi pomáhají zmírnit stres a poskytnout pocit spojení lidem v obtížných situacích. Spouštějí také produkci oxytocinu, hormonu důvěry, a naopak snižují uvolňování kortizolu, tedy hormonu spojeného se stresem. Ve školním prostředí pak usnadňují dětem a žákům uvolnit se a otevřít se během terapie, usnadňují diskuzi a pomáhají budovat vztahy mezi lidmi. 

Tento školní rok bude pro mnoho žáků v Uvalde těžký. Školy i charita se však snaží pomoci jim cítit se bezpečně a nadále se rozvíjet i přes neštěstí, které na jaře prožili.