Pár s autismem a ADHD uspořádal smyslově přívětivou svatbu. Video viděly miliony lidí

Obrázek: privetiva-svatba

Ramona Jones si před rokem od lékařů vyslechla, že má autismus. Její manžel Aaron zase žije s ADHD. Když plánovali svatbu, rozhodli se uspořádat ji tak, aby byla sensory-friendly, tedy přátelská k jejich smyslům, které dennodenně ovlivňují jejich diagnózy. Poté, co svůj svatební den nasdíleli na TikTok, stal se hitem.

Ramona se s Aaronem znali už od 15 let. „V tu dobu jsem toho moc nenamluvila a Aaron byl taky velmi stydlivý,“ vzpomíná Ramona a dodává, že jako člověk s autismem příliš nevyniká v chápání toho, jak se cítí ostatní lidé. V zorganizování první schůzky i komunikace jim velmi pomohl společný přítel. Ten oběma psal zprávy, aby podpořil jejich rodící se vztah. „Psal mi, že mě má Aaron rád a abych to s ním nevzdávala. Stejně tak napsal Aaronovi, že i on se líbí mně. Moc nám to pomohlo,“ vypráví Ramona. Oba se navíc cítili tak trochu vyloučení z kolektivu, proto když zjistili, že ten druhý se cítí podobně, i to je velmi sblížilo.

Když se pak rozhodli vzít se, nejdříve se dívali po někom, kdo by pro ně svatbu zorganizoval. Narazili však na překážky. „Nebylo tu moc organizátorů svateb, kteří by nabízeli smyslově přátelské služby,“ uvedla Ramona Jones pro server Bored Panda. „Navíc jsem se trochu obávala takové služby využít, protože bych musela vysvětlovat spoustu věcí. A pokud by je nepochopili, mohlo by se to celé pokazit.“ A tak se do toho pár pustil sám. 

Vybrali si klidné místo, kam se zašli ještě několikrát před samotnou organizací svatby podívat, aby se s ním dobře seznámili a měli pocit, že se berou na místě, které už dobře znají. V následném plánování se snažili eliminovat veškeré vjemy, které by mohly způsobit smyslové přetížení. A tak ženich i nevěsta například celý svatební den měli v uších špunty, aby nebyli přehlceni zvuky. Svatební hostinu připravili venku v zahradě, aby se hluk rozhovorů a slavení rozptýlil. Zároveň se v prostorné a členité zahradě našlo několik míst, kam bylo možné poodejít a zůstat na chvíli v klidu mimo ruch oslavy. Ramona a Aaron seděli během hostiny na samém konci stolu tak, aby nebyli přehlceni zvuky a ani očním kontaktem. Svatbu navíc časově omezili do čtyř hodin odpoledne a večer si užili jen sami dva, v pohodlném oblečení a v klidu při svíčkách.

Ramona prozradila i další detaily svatby, které nebyly patrné v hojně sledovaném videu. „Hostinu jsme pojali formou bufetu, aby si každý mohl vybrat, na co má chuť. Také jsme si vybírali a ovládali hudbu a měli jsme klidný prostor, kam bylo možné si na chvíli od všeho odpočinout.“ Video ze svatby má dosud 16 milionů zhlédnutí, což je jen malá část z asi 75 milionů lidí, kteří po celém světě žijí s autismem. Spousta lidí jejich svatbu na sociálních sítích chválila a pojala ji jako inspiraci pro sebe či své rodinné příslušníky, kteří žijí se stejnými či podobnými diagnózami. Vy se na něj můžete podívat zde