Nakopnout smutek a bolest. Traumatizované jezídky získávají boxováním zpět svoji sílu

Obrázek: 62b2f7793

„Pamatuju si, že jsem byla jediná holka mezi těmi, kdo našli odvahu přiblížit se k boxovacímu pytli a silně do něj udeřit,“ vzpomíná Nazífa Qásim, která se poprvé s boxovacím pytlem seznámila ve škole v iráckém Sindžáru. „Pomáhalo mi to uvolnit stres.“ Nyní trénuje stovky jezídek v uprchlickém táboře.

Nazífa se vždy po škole starala o svou nemocnou maminku a mladší sourozence a otec pracoval na rodinných polích. To se však změnilo v roce 2014, kdy na Sindžár zaútočil tzv. Islámský stát. Bojovníci teroristické organizace tehdy útočili na etnicko-náboženskou menšinu jezídů – popravili tisíce mužů, ženy a dívky unesli a ty často končily jako sexuální otrokyně. V té době už byla Nazífina maminka po smrti. Jí, sourozencům i otci se podařilo uprchnout.

Obrázek: 62b2f4a83

Dodnes žijí v uprchlickém táboře Rwanga, který je domovem asi 12 tisíců vnitřně vysídlených osob. Většinu jeho obyvatel tvoří právě jezídi z iráckého Kurdistánu. „Většina žen a dívek v tomto táboře jsou přeživší řádění Islámského státu. Ze zajetí si přinášejí traumata,“ říká Nazífa pro UNHCR. „Přemýšlela jsem, že kdyby tyto ženy a dívky byly fyzicky silnější, možná by měly větší šanci ze zajetí uprchnout,“ myslí si.

Dnes 28letá Nazífa pracuje pro The Lotus Flower, komunitní organizaci, která podporuje vnitřně vysídlené ženy a dívky v severním Iráku. Zakladatelka organizace, Taban Šoreš, je také jezídka i přeživší násilností Islámského státu. Ví, jak důležitá je mezi ženami, jako je ona, podpora duševního zdraví a možnost dát průchod a směr emocím. „U mnohých z nich jsem viděla vztek a emoce uvězněné uvnitř. Přemýšlela jsem, co by jim mohlo pomoci obnovit jejich sebedůvěru a sílu, kterou jim teroristé vzali. A přišly jsme s boxem,“ vypráví Taban. 

Obrázek: 62b2f5075

Od 2018 ženy a dívky v táboře trénují box, a to v rámci programu Boxing Sisters. Učí se nejen box samotný, ale také trenérským dovednostem, aby mohly zkušenosti a schopnosti předávat dalším. Trenérkou se stala také Nazífa a dosud trénovala více než stovku dívek. Ačkoli se dívky shodují, že jim boxování pomáhá jak fyzicky, tak psychicky, byly od něj zrazovány s tím, že tento sport není pro dívky. Ty však vědí nejlépe, jak jim boxování prospívá, a dál v něm pokračují.

„Holky mohou skrze box nakopnout smutek a bolet. Jsem na ně velmi pyšná. Staly se tím, kým chtěly – fyzicky i psychicky silnými ženami,“ uzavírá Nazífa. 

Foto: UNHCR/Creative Pencils Agency