Na ulici je jen strach. Po 20 letech bez domova se Karel a Marie nastěhovali do sociálního bytu

Obrázek: 2022-10-14-kolajovi-4454

„Tohle bylo naše království a s takovou vyhlídkou,“ ukazuje pan Karel pyšně z kobyliského kopce dolů, kde lze tušit Vltavu a začátek Troji. Místem svého přechodného bydliště se chlubí se stejným nadšením jako jiní svým novým obývacím pokojem. Pan Karel se svou ženou Marií tu ovšem neseděl v křesle před televizí, ale spával na matraci pod suterénními výklenky menších panelových domů. O lidech bez domova, kteří dostali šanci bydlet, vám na HateFree Culture přinášíme časosběrný seriál „Když je byt vším“.

Přečtěte si také úvodní text seriálu Když je byt vším

„Měli nás tu rádi, znali nás,“ vypráví pan Karel a pokračuje: „Občas nám dali peníze, jednou kabát pro ženu, někdy nám udělali čaj, házeli nám dolů jídlo. Když pršelo, schovali jsme se. Všichni o nás věděli a brali nás.“

Poměrně idylický obrázek sousedských vztahů mezi bydlícími a těmi bez domova narušují jen nově natažené plůtky u většiny výklenků, které evidentně slouží k tomu, aby podobné symbióze do budoucna bránily. A také povzdech pana Karla: „V létě to celkem šlo, ale v zimě to bylo blbý.“

Pan Karel a jeho žena Marie byli bez stálého bydlení dvacet let. Většinu strávili právě tady v Kobylisích, kde má paní Marie svého lékaře. Má těžkou vadu sluchu a diagnostikovanou schizofrenii. Musí pravidelně užívat léky, aby mohla normálně žít. S pomocí pana Karla, který se o ní každodenně stará, to zvládli i na ulici.

Obrázek: 2022-kolajovi-2400px-1039
Obrázek: 2022-kolajovi-2400px-1005

Dostupnost lékařské péče je jinak pro lidi bez domova či stálého bydlení velmi špatná. Přitom jejich zdravotní stav bývá mnohem horší než u běžné populace. Trápí je kožní choroby, neléčené nemoci horních cest dýchacích, nebezpečné přenosné nemoci a častý je výskyt psychiatrických onemocnění.

Na matraci mezi paneláky

Pan Karel je rodilý Karlíňák. V dospělosti až do rozvodu žil na Praze 1, kde měli s jeho první ženou a dětmi „pěkný velký městský byt,“ jak vzpomíná. Potom si jeho žena našla nového partnera a pan Karel, toho času již letitý pražský popelář, neměl kam jít. Jeho druhá žena Marie od dětství stálé bydlení prakticky nezažila. S panem Karlem jsou spolu již jednadvacet let a celou dobu pouze v provizorním bydlení či přímo na ulici.

Než se jim podařilo získat nájemní byt v nově nastartovaném programu sociálního bydlení, byli dva roky v covidovém humanitárním hotelu. Už za to byli moc vděční. Experti z Platformy pro sociální bydlení upozorňují, že z českého trhu s bydlením vypadávají celé segmenty společnosti. Česká bytová krize má i svůj etnický rozměr. Diskriminace Romů na trhu s bydlením je dlouhodobý problém, který ničí konkrétní životy.

Obrázek: 2022-kolajovi-2400px-3587
Obrázek: 2022-kolajovi-2400px-3558

Nedostatek dostupného bydlení se ovšem nevztahuje pouze na romskou menšinu, i když ji zasahuje velmi citelně. Podle expertů z Platformy je v bytové nouzi aktuálně přes 80 tisíc lidí. Část z nich přežívá v provizorních podmínkách ubytoven a azylových domů, část pendluje po příbuzných a známých, někteří se dostanou až na ulici.

Bezdomovectví je přitom dáno do velké míry strukturálními problémy, jako jsou nedostupnost bydlení obecně, chudoba či diskriminace, přičemž hrají roli i individuální potíže (trauma, závislost, rozpad vztahu) a systémové nedostatky. Lidé bez domova jsou často odkazováni na dočasné bydlení v azylových domech, které jejich bezdomovectví zdaleka neřeší. Sociální dávky jsou těžce dostupné. Téměř zcela chybí bydlení pro lidi opouštějící vězení i zletilé odcházející z dětských domovů.

Karel s Marií měli o byt bez úspěchu zažádáno osmnáct let. Oba měli děti z předchozích vztahů, kvůli své bytové situaci s nimi ale nikdy trvale nežili. Dva roky přežívali v chatce v blízké zahradnické osadě, kterou měl pronajatou bratranec. Občas byli i mimo Prahu po příbuzných, kteří ale stabilní bydlení také několikrát ztratili. Nejčastěji proto bydleli na zemi na matraci v Kobylisích mezi místními paneláky.

Tak velké

Jak ukazují zahraniční zkušenosti, běžný příslušník střední třídy má jen malou šanci, že se někdy ocitne bez domova. Naopak lidé s nižším vzděláním, kteří sami vyrostli v chudobě a navíc žijí v místech s málo dostupným bydlením, mají pravděpodobnost skončit bez stabilního bydlení mnohem větší.

Jak vysvětluje Suzanne Fitzpatrick, profesorka z Heriot-Watt University v Edinburghu, která se zabývá sociální politikou a bydlením, měli byste se o bezdomovectví zajímat, i když jím nejste ohroženi. Týká se totiž zvětšujícího se počtu vašich spoluobčanů a je to stav, který je „mizerný, nespravedlivý a dá se mu předejít.“ 

Čísla lidí ohrožených bytovou nouzí se zvyšují i v Česku. Ve zprávě o vyloučení z bydlení z roku 2021 se odhaduje, že přímo ohroženo ztrátou stabilního bydlení je 140 – 190 tisíc českých domácností, ve kterých žije 320 až 400 tisíc lidí.

Obrázek: 2022-10-14-kolajovi-4377

Řešením je v českém prostředí podle odborníků především větší systematická podpora investic do sociálního bydlení a podpory projektů bydlení, pomoc s úhradou kauce za nájemní bydlení, větší využívání příspěvku na bydlení a v neposlední řadě i zlepšení legislativního rámce, který umožňuje (či dnes spíše neumožňuje) situaci řešit. Zejména přijetí dobrého zákona o podpoře dostupného (sociálního) bydlení.

V Praze na podporu bydlení vznikla kontaktní centra, Městská nájemní agentura, Sociálně nadační fond, program sociálního bydlení s navázanou sítí neziskových organizací, jež pomáhají lidem bydlení nejen získat, ale také jej udržet.

Díky tomu dosáhli konečně na městský nájemní byt i manželé Karel s Marií. Z dvou místností s kuchyňským koutem v pražských Vysočanech jsou stále v euforii. „Je to tu tak velké, že snad budeme spát každý den v jiné místnosti,“ raduje se pan Karel.

Neprší na nás

Z podpory v hmotné nouzi si koupili matrace do postele. Pračku a obrazy získali po nájemnících, kteří v bydlení v městských bytech neuspěli a museli se odstěhovat na městskou ubytovnu. Nábytek mají vesměs z nábytkové banky, židle si nakoupili za své od paní, která jim ještě prodala svůj starý gauč a ledničku. Brzy je přivezou bratři pana Karla.

„Musíme mít hlavně zaplacený nájem a elektřinu, to je hlavní,“ zaklíná se pan Karel. Jídlo se podle něj vždycky nějak sežene, třeba z potravinové banky. Byt ale chtějí za každou cenu udržet. „Je nám tu dobře, neprší na nás, nikdo nás nevyhání, jsme tu šťastní a spokojení. Lidé v domě nás už zdraví,“ pochvaluje si.

Obrázek: 2022-kolajovi-2400px-3921
Obrázek: 2022-10-14-kolajovi-4519

Na ulici je podle něj jen strach. „Pořád koukáte doleva, doprava, dopředu, dozadu, pořád jste v napětí,“ říká s tím, že stále nevěří tomu, že po dvaceti letech zase bydlí. „Je to prostě nezvyk.“ Na skříňce mají vyskládané fotografie vnoučat. V bytě jsou Karel s Marií jen pár týdnů, ale prostor už začíná působit útulně a zabydleně. „Ještě musíme pořídit koberec do předsíně a bude,“ usmívá se pan Karel.

Právo na bydlení upravuje Evropská sociální charta z roku 1961. Podle ní mají státy podporovat dostupnost bydlení přiměřené úrovně, předcházet a omezovat bezdomovectví s cílem jeho postupného odstranění a stanovit ceny bydlení tak, aby byly přístupné těm, kteří nemají dostatek prostředků.

Obrázek: 2022-10-14-kolajovi-4480

V roce 2021 Evropský parlament přímo vyzval členské státy, aby právo na bydlení uznaly jako jedno ze základních lidských práv a přizpůsobily tomu svoji legislativu (především možnost jej vymáhat). V Česku se tento koncept prosazuje, jak je vidět i na příběhu Karla s Marií, zatím jen velmi pomalu.

 

Foto: Petr Zewlakk Vrabec