Je těhotná, má deprese a pečuje o umírajícího tchána. Vyšla kniha o hledání důstojného konce

Obrázek: e-nova-tehotenske-foto

Smrt, přirozená součást života, na kterou bychom ale nejraději zapomněli. Bojíme se jí, proto o ní raději nemluvíme. Doufáme, že to dobře dopadne, přitom často nejsme vůbec připraveni. Nad tím se zamýšlí hlavní hrdinka autobiografické knihy Konec aneb začátek. Je těhotná, má deprese a pečuje o umírajícího tchána. „Tenhle příběh je o zániku a zrození, o umírání bez jakéhokoli tabu, o hledání důstojného konce. Je to příběh, který může být i váš,” říká autorka Edna Nová.

Edna Nová, autorka úspěšné prvotiny Ženy z Bohnic, do knihy Konec aneb začátek téměř jako do deníčku zaznamenala všechny pocity doprovázející blížící se smrt svého tchána i očekávané narození syna. Dílo tak přináší otevřenou zpověď o koloběhu života, který podle autorky jako společnost raději vytěsňujeme. „Kniha měla pracovní název SMRTABU. Ano, jedná se o tabu, protože se smrti bojíme. Nejsme věřící a smrt pro nás znamená pouze konec a bolest. Když řeknu, že tchán Josef zemřel krásně, setkávám se s nepochopením. Zemřel krásně, protože nám skoro doslova zemřel v náručí, plně vědomý a smířený se smrtí, nebál se, proto jsem se nebála ani já,” vysvětluje Edna Nová.

Jsem posedlá léky. Jeho léky. Připravuji je tchyni každý večer, nevyzná se v těch rozpisech. Máme rozdělené úlohy, Muž dělá těžkou manuální práci, přebaluje, umývá, dost často polohuje. Tchyně pečuje, obstarává jídlo, maže mu záda, povídá, někdy spolu přebalujeme, když Muž není v dosahu. Já kontroluji bolest. Vždy, když zaznamenám jakýkoliv nářek nebo jeho zasyčení, zpozorním. ,Nesmí trpět’ je má mantra. (Úryvek z knihy)

Obrázek: ilustrace-jpeg

Pečovat o tchána se s tehdejším partnerem rozhodli proto, že pro tchyni nebylo fyzicky možné se postarat o umírajícího stopadesátikilového manžela. „Tchán spal v podivných dvou-tříhodinových intervalech, jak malé dítě se budil, často zmatený. Tchyně byla nevyspalá, vyčerpaná. Odejít na nákup? Za kamarádkou? Nechat ho doma samotného? Neexistuje. Někteří lidé umírají i měsíce, medicína je tak vyspělá, že umožňuje udržovat jedince na té hraně neuvěřitelně dlouho,” popisuje Edna. 

Zemřít doma

V domácím prostředí si přeje umírat stále více lidí. Podle průzkumů (https://www.novinky.cz/domaci/clanek/cesi-chteji-umirat-doma-vetsina-z-nich-ale-opousti-svet-v-nejake-instituci-286021) jde až o 80 procent Čechů. V současnosti je to možné díky podpoře státu a služeb, které nabízejí doprovod. „Stát pomáhá. Osoba blízká si může zažádat o ošetřovačku, kde tuším pobírá 60 procent platu. Stát také může přispět příspěvkem na péči, kde se hodnotí míra sebeobslužnosti. Tchán získal nejvyšší výsledek, ale rozhodnutí o příspěvku dorazilo, až když byl mrtvý. Ze zdravotního pojištění je hrazena péče terénní zdravotní sestry, která umírajícího navštěvuje denně,” vyjmenovává Edna možnosti, které využili. Domácí umírání je i přes zvyšující se zájem stále obestřeno řadou mýtů a obav. „,Nebylo by mu v nemocnici lépe? Třeba by ho zachránili. Nežil by v nemocnici déle?’ Jsou to sakra těžké otázky, ustát je je síla. Protože my nevíme,” dodává Edna.

„Smrtabu, takový obyčejný příběh zrození a zániku. Něco, co se dotýká naší podstaty. Nebanálně banální story o smrti. Tuhle story ženu do extrému, tak jak to umím jenom já, svléknu se z kůže, vyexhybuji všechny své myšlenky, položím je na oltář pokleslé novinařině.“ (Úryvek z knihy)

Knihu o zrození, životě i umírání si můžete objednat zde. Již nyní si také můžete předobjednat a podpořit tak vznik třetí knihy autorky Edny Nové Cynická lovestory, romantické komedie plné černého humoru o svobodné třicetileté Ester zamilované do psychoterapeuta. Více informací najdete zde.

Foto: Archiv Edny Nové