HateFree festival v Opavě představí výstavu českého angažovaného umění i autorské audio dokumenty

Obrázek: pozvanka-hatefree-beztextu

Město Opava bude v půlce února hostit festival „3 dny s HateFree – svět bez násilí a nenávisti“, který pořádá HateFree zóna Opavská kulturní organizace neboli OKO Opava. Vrcholem akce bude vernisáž výstavy „HateFree?“ v Galerii Eisler, která představí díla českých umělkyň a umělců zpracovávajících téma předsudků ve společnosti.

Předsudky v jiném světle

Kurátorka výstavy Karíma Al-Mukhtarová sestavila soubor děl od Michelle Adlerové a Petra Motyčky ze skupiny Pode Bal, Martina Pondělíčka, Barbory Lungové, Tamary Moyzes a Kateřiny Olivové. Oslovení umělci a umělkyně si zvolili témata, která často vybízejí k předsudkům, a postavili je do jiného světla. 

Vytváření stereotypů a rychlých závěrů je pro každého z nás součástí každodenního života. Předsudky většinou vycházejí z pouhých domněnek, zjednodušení nabyté zkušenosti nebo z nevhodného zobecnění. A jediným způsobem, jak se jich zbavit, je získat hlubší vhled do tématu, pochopit ho. Koneckonců i na tuto výstavu může návštěvník dorazit s pochybností, zda ho nečeká výchovná až agitační výstava, která mu chce ukázat správný směr. Tak černobílé to ale není.

Obrázek: snimek-obrazovky-2022-02-02-v-9-14-25

Vernisáž výstavy se koná ve středu 16. února od 17 hodin v Galerii Eisler v Opavě. Její součástí bude performance „Cheerleaders/Roztleskávačky” v podání Tamary Moyzes a Kateřiny Olivové, která zábavnou formou reaguje na (ne)fungování a (ne)funkčnost etického kodexu na akademiích ve východní Evropě. O hudební doprovod se pro účastníky vernisáže postará DJ Disgustin Justin. 

Poslech audio dokumentů s jejich autory

V opavském klubu Art budou po celé tři HateFree dny probíhat zážitkové poslechy audio dokumentů z dílny HateFree Culture a následné diskuze s jejich tvůrci. Veřejnost si může přijít v úterý 15. února od 18:00 hodin poslechnout audio dokument o pouličním sexbyznysu v Plzni a následně diskutovat s jeho autorem Lukášem Houdkem. Ve čtvrtek 17. února od 18:00 hod poběží audio dokument „Hodný, zlý a neklidný“ o životě lidí s ADHD. Následuje beseda s jeho autorem Jiřím Paszem. 

Obrázek: blue-train-ctverec-2

Zážitkový poslech bude nabízen i školám, které si mohou vybrat audio dokument o nejluxusnějším vlaku světa na trase z jihoafrické Pretorie do Kapského města pod názvem „Tenhle vlak už není jen pro bílé“. Mohou také prožít jeden den v životě duhové rodiny díky audio dokumentu „Táta, táta, tři děti a pes“ nebo se dozvědět, jak se žije lidem s ADHD. Po poslechu vždy následuje diskuze o tématu. 

Kompletní program najdete na webu OKO Opava

Máte zájem o uspořádání výstavy HateFree nebo festivalu i ve vašem městě? Ozvěte se nám na e-mail karima@hatefree.cz. 
Pokud vás zajímají audio dokumenty z podcastu Exteriéry, můžete si je poslechnout na podcastových aplikacích, nebo přímo zde.

Úvodní foto: Podebal