Barber stříhá děti s hendikepem zdarma. Srdce lidí si získal videem, na němž formou hry stříhá chlapce s Downovým syndromem

Obrázek: detsky-barber

Barber shop ve městě Cincinnati v Ohiu se specializuje na vskutku VIP klientelu. Místní barber Vernon Jackson se tu s láskou a péčí stará o děti s hendikepem. Zatímco v pracovní době stříhá běžné zákazníky, na děti si dělá čas ve svém volnu a věnuje jim péči, kterou potřebují.

„Slyšel jsem mnoho hrůzostrašných příběhů o tom, co rodiče se svými dětmi zažili v jiných barber shopech. A ti barbeři prostě neměli s jejich dětmi trěplivost. Tak jsem našel cestu, jak zkombinovat práci a volno, aby v salónu žádní další barbeři nebyli a já tak mohl věnovat plnou pozornost dětem,“ uvedl Vernon Jackson. Prázdný salón, kde nejsou ani jiní barbeři, ani zákazníci, pomáhá dětem si lépe zvyknout na nové prostředí a cítit se pohodlně. Některé děti jsou totiž citlivé na hluk, jiné na věští množství lidí. Prázdný barber shop a žádný shon tak přináší dětem minimum rušivých vjemů a klid, který potřebují.

Vernon své služby nabízí dětem s hendikepem zdarma. „Když jsem poprvé začal nabízet své služby dětem, úplně náhodou mi napsal můj kamarád a ptal se, zda by nějakému dítěti nemohl sestřih zaplatit. Díky dárcům a sponzorům mohl Vernon Jackson zahájit sbírku „Gifted Program“ na GoFundMe, kde může každý zaplatit dítěti s hendikepem sestřih v jeho barber shopu.

Rodiče jsou často ochotni zaplatit cokoli, jen aby se jejich dítěti dostalo zážitku jako komukoli jinému a také potřebnému ostříhání. A jaké je jejich překvapení, když na konci zjistí, že je vše zdarma. „Vždy se mi snaží dát alespoň dýško, ale říkám jim, že mé služby jsou součástí Gifted Program a že ostříhání jejich dítěte je dárek od místní komunity lidí,“ vypráví Vernon. Díky jeho laskavosti a skvělému přístupu k hendikepovaným dětem i jejich rodičům mu přibývají nejen klienti z dalších měst v Ohiu, ale také finanční prostředky, které mu lidé na stříhání dětí posílají. Vernon plánuje, že z nich bude hradit cesty i do vzdálenějších koutů Ohia, aby i tam mohl poskytovat své služby. „Dokonce mi píšou lidi z Dánska, Austrálie nebo Ugandy,“ říká nadšený barber.

Za jeho slávou po světě stojí video, na němž stříhá 7letého Ellisona Eubanka, který má Downův syndrom a vrozené srdeční onemocnění. V minutovém videu je vidět, jak Vernon s malým zákazníkem hraje během stříhání hru stop and go, a tak ho s malými pauzami dokáže v klidu ostříhat. Vernon Jackson chtěl vždy pracovat s dětmi a pomáhat rodinám v nouzi, a tak si nyní svůj sen plní a pomáhá dětem s hendikepem vypadat i cítit se pěkně.