V britském Newcastlu působí noční hlídka složená z dobrovolníků. Zajišťuje bezpečnost žen

Obrázek: nocni-hlidka

V britském Newcastlu, proslulém bary a večírky, dohlíží na bezpečnost žen v ulicích převážně ženská noční hlídka. K založení takové skupiny přivedla pracovnici charity Beth Dunn vražda dvou žen, k níž došlo v roce 2021. Nyní společně s 50 dobrovolníky hlídkuje v ulicích nočního Newcastlu a pomáhá chránit ženy. Stará se o to, aby se bezpečně dostaly domů, případně pomáhají i ženám bez domova. Pomoci však neodmítají ani mužům.

„Připadalo nám, že dosud nebylo uděláno dost pro bezpečnost žen, které se v noci pohybují venku. A tak než abychom se nad tím rozčilovali, rozhodli jsme se přiložit ruku k dílu,“ uvedla k založení noční hlídky Women's Street Watch Newcastle Beth Dunn. Lidé v ulicích Bethinu hlídku vždy rádi vidí. Vítají ji i noční podniky a o tom, že dělají záslužnou činnost, svědčí ocenění northumbrijské policie. Dobrovolníci hlídky oslovují osamělé ženy a zjišťují, zda jsou v pořádku. Hlídka navázala spolupráci s místní taxislužbou, jež zdarma vysílá řidiče k ženám, které se potřebují v bezpečí dostat domů. 

Nedávno noční hlídka pořídila z financí shromážděných ze sbírky van. Slouží především jako bezpečné stanoviště, kde mohou ženy počkat na taxi nebo si nabít telefon a k tomu si dát drobné občerstvení. „Hlídky bývají náročné,“ přiznává Beth Dunn. „Mnozí dobrovolníci odcházejí ze směny vyčerpaní. Ale zprávy, které dostáváme od lidí, kterým jsme pomohli, nebo od rodičů dívek a mladých žen, za to stojí.“ Beth Dunn zároveň dodává, že ačkoli hlídka vznikla primárně pro pomoc ženám, pomáhá komukoli, kdo pomoc potřebuje, bez ohledu na pohlaví. „Nikdy nikoho neodmítneme,“ doplňuje. 

Činnost hlídky v Newcastlu inspirovala vznik podobné iniciativy v nedalekém Middlesbrough a zájemci o dobrovolnictví se hlásí i z dalších britských měst. Osvětu šíří také na sociálních sítích, kde zveřejňují rady a tipy, jak se v noci pohybovat bezpečně nebo které podniky dbají o bezpečí žen. O tragické události, která se stala impulzem pro vznik noční hlídky, si přečtěte více zde.