Hasiči si oholili vlasy a pracují přesčas bez nároku na odměnu. Podporují tak kolegu s nádorem na mozku

Obrázek: hasici-texas

Hasiči Jakeu Owenovi z Texasu byla na konci ledna diagnostikována rakovina mozku. Podstoupil dvě mnohahodinové operaci, během nichž mu lékaři nádor po částech odstranili. 24letý Jake Owen našel úžasnou podporu ve svých kolezích z hasičského sboru ve městě Jarell. Ti se ho snaží všemi možnými způsoby podpořit a ulevit jemu i jeho rodině v těžkých chvílích.

Jednoho dne přišel do práce Jakeův nadřízený s oholenou hlavou, aby ho alespoň symbolicky podpořil. Ostatní neváhali a nechali si vlasy oholit také, včetně velitele hasičského sboru Jarella Rona Stewarta. „Když se dostanete do situace, jako je třeba požár, a víte, že byste se mohli zranit nebo i přijít o život, existuje mezi hasiči zvláštní pouto,“ uvedl Stewart. A na základě tohoto pouta si více než 20 členů hasičského sboru nechalo oholit vlasy, aby vyjádřili podporu kolegovi. Toho nyní čeká dlouhá cesta k uzdravení, na níž bude muset překonat nepříjemnosti a těžkosti spojené s ozařováním a chemoterapií. 

V hasičské zbrojnici vědí, že Jake Owen bude potřebovat mnohem víc a mnohem praktičtější pomoc než holohlavé kolegy. Ti se nyní starají o to, aby i během léčby dostával Jake výplatu v plné výši, a tak bez nároku na odměnu berou služby za něj a věnují mu své sick days. „Věnují Jakeovi tu nejcennější věc, kterou mají, a tou je čas. Vidět je, jak jsou nastoupení v práci a přitom vědí, že budou sloužit zdarma, je opravdu silné,“ vyjádřil své uznání velitel sboru Stewart. 

Kolegové Jakea navštěvují v nemocnici, a střídají tak členy jeho rodiny, kteří si potřebují odpočinout. Hasičský sbor jim dal k dispozici byt, v němž mohou přespat, když ve tři hodiny vzdáleném Houstnu Jakea navštěvují. A protože je potřeba hradit vysoké náklady na léčbu, založili hasiči finanční sbírku, z nich budou výdaje hrazeny. Jejich pomoci si Jakeova rodina velmi cení. „Posláním hasičů je pomáhat a sloužit lidem. A přesně to dělají – pomáhají Jakeovi a stojí za ním,“ říká vděčně Jakeův otec, také hasič. „Bez jejich podpory bychom na tom psychicky byli mnohem hůř. Jsou úžasní,“ uzavírá.

Foto: Facebook Teresy Owen