Omylem poslaná zpráva nastartovala překrásnou tradici na Den díkůvzdání. Letos zvou ke stolu další neznámé lidi

Obrázek: dikuvzdani

„Večeře ke Dni díkůvzdání se koná u mě 24. listopadu v 15 hodin. Dej mi vědět, zda přijdeš. Snad se všichni uvidíme,“ napsala Wanda Dench svému vnukovi. Dostalo se jí však zvláštní odpovědi: „Kdo je to?“ Když Wanda odpověděla, že to je přece babička, z druhé strany přišla odpověď: „Ne, ty nejsi moje babička. Ale můžu i tak přijít?“ „Samozřejmě. Tohle babičky dělají – vaří pro všechny.“ Z legračního omylu se vyvinulo přátelství mezi tehdy 58letou Wandou a neznámým 16letým Jamalem Hintonem. Letos společně oslaví již osmé Díkůvzdání.

Od první společné oslavy Dne díkůvzdání v tradici pokračují a „čestný vnuk“, jak Wanda Džamála označuje, má od té doby plán na Den díkůvzdání jasný. „Bylo opravdu krásné mít tam všechny. Nasmáli jsme se a vzpomínali jsme na to, jak to všechno začalo. Užili jsme si to,“ vzpomínala na první večeři s novým členem rodiny Wanda. A večeře zahřála u srdce také Džamála. „Svět se pomalu stává lepším místem, než byl. S tím vším kolem Donalda Trumpa a rasistických výroků je dobré vědět, že jsou tu stále i dobří lidé,“ komentoval tehdy.

Džamála přijala celá Wandina rodina, včetně jejího skutečného vnuka i manžela Lonnieho. Ten však v roce 2020 zemřel. V dubnu podlehl 43letý Lonnie komplikacím spojeným s onemocněním covid. Tehdy rodina strávila první Den díkůvzdání bez něj. „Měl to nejupřímnější srdce ze všech,“ vzpomínala na svého manžela Wanda. „Udělal tolik dobrých skutků, o kterých ani nikdo nevěděl. Byl to můj hrdina a právě díky němu je ze mě lepší člověk.“ Když už byl jeho stav špatný, Džamál požádal sledující na Twitteru, aby Lonniemu poslali slova podpory. Pod jeho příspěvkem se tehdy sešlo několik tisíc komentářů.

A protože Wanda s Džamálem a svými nejbližšími letos oslaví už osmé společné Díkůvzdání, chtěli oslavu pojmout trochu jinak. „Vždy jsem si přál, aby nás u stolu mohlo být ještě víc a abychom sdíleli to potěšení a legraci i s dalšími lidmi,“ přiznal Džamál. A tak letos navázali spolupráci s Airbnb a skrze něj přizvou ke stolu další strávníky. V polovině listopadu se tak otevře možnost zarezervovat si místo u Wandina stolu, a to pro každého, komu už bylo 18 let a má ověřený profil. Kromě skvělé společnosti Wandy a Džamála se hosté mohou těšit na tradičního krocana i další pokrmy včetně dýňového koláče. Připraveny budou také deskové hry, horká čokoláda a spousta dobré nálady a hřejivé atmosféry.

Wanda a její čestný vnuk se už moc těší na nové tváře i nová srdce. „Pro mě je to vždy příležitost, jak si skvěle popovídat. S Wandou si povídáme o všem, o tetování, o konspiracích, o našich rodinách a taky diskutujeme naše cíle a budoucnost a to, čeho ještě chceme dosáhnout,“ vypráví Džamál. Oba dva skutečně naplňují to, o co během Díkůvzdání jde, a věří, že letos budou moci navázat nová přátelství a vytvořit si další překrásné vzpomínky s novými lidmi.