Jeptiška postavila vodní elektrárnu. Chce vyřešit výpadky elektřiny v konžském městě

Obrázek: nun2

Sestra Alphonsine Ciza tráví většinu dne v holínkách a bílém závoji zastrčeným pod ochrannou přilbou. Obsluhuje vodní elektrárnu, která dodává elektřinu klášteru, kostelu, dvěma školám a klinice. Pro město Miti v Demokratické republice Kongo je životně důležitá.

Odhady Světové banky ukazují, že pouze 20 % populace v Demokratické republice Kongo má přístup k elektřině. Obyvatelé Miti si dříve kvůli zchátralé energetické síti museli vystačit s dodávkou elektřiny jen dva nebo tři dny v týdnu na několik hodin. „My sestry nemůžeme takto fungovat, protože musíme poskytnout spoustu služeb," říká pětapadesátiletá Ciza, která nejprve jako mladá jeptiška opravovala elektrické závady v klášteře. Představení kláštera jí proto zařídili studium strojní průmyslové školy. 

V roce 2015 pak jeptiška otrávená spoléháním se na světlo svíček a nákladné generátory poháněné palivem začala shánět peníze na stavbu vodní elektrárny. Získat potřebných 300 tisíc dolarů a postavit elektrárnu trvalo tři roky. Dnes však z jejího úsilí těží široké okolí. Například studenti místní střední školy nyní mohou získávat počítačové dovednosti v praxi nejen studiem knih. „Dříve se elektřina zapínala většinou v noci, když už děti nebyly ve škole. Mít vlastní turbínu byla velká úleva,” uvedla ředitelka školy Mweze Nsimire Gilberte.

Foto: Sight Magazine