Hrdina CNN mění životy lidí v ulicích, kde před lety prodával drogy

Obrázek: hfz

Život Tyriqua Glasgowa se vždy odehrával ve čtvrti Jižní Filadelfie a násilí i zbraně byly jeho součástí. Když mu bylo 8 let, slyšel babiččin křik poté, co jí policie oznámila, že jeho strýc byl zavražděn. Při střelbě ztratil také několik bratranců a přátel. V 15 letech se nechal vtáhnout do života na ulici, prodával drogy a nakonec se ve své čtvrti stal bossem. „Když ovládnete blok, jako já, jste tváří těch ulic. Vy jste ten, koho komunita zná. Vy určujete pravidla a hranice,“ uvedl dnes devětatřicetiletý Glasgow. Během několika dalších let byl jedenáctkrát postřelen do hlavy, zad, nohou a paží. V roce 2006 skončil ve vězení, kde se jeho život změnil. „Začal jsem chápat, co dělám špatně," vzpomíná. „Období, kdy jsem mohl přemýšlet o svém životě, mi rozhodně prospělo."

Obrázek: hfz-7

Když se Glasgow v roce 2011 vrátil domů, požádal ho místní chlapec Nasir o pomoc s fotbalovým týmem. Tyrique souhlasil, že se stane trenérem. „Unavovalo mě, že mě lidé v mojí komunitě vnímají negativně, chtěl jsem, aby mě mohli následovat v pozitivních věcech," vysvětlil. „Děti mi pomohly najít cestu." O rok později založil nadaci Young Chances Foundation, která chce mladým lidem dát šanci na lepší život. Během následujícího desetiletí se činnost organizace rozrostla o taneční tým, letní tábory, prázdninové akce a mimoškolní aktivity. Nasir byl jedním z dětí, které ve městě každoročně zemřou jako oběti kriminální činnosti. Bylo mu pouhých 17 let a stal se symbolem těch, které se nadace snaží zachránit.

Bývalým zákazníkům mění život

Před třemi lety bylo otevřeno také komunitní centrum, které se stalo zdrojem podpory pro celou čtvrť. Tyrique nyní v ulicích, kde kdysi prodával drogy, poskytuje jídlo, hygienické potřeby a podporu stovkám místních obyvatel. „Těm, na které jsem měl negativní vliv, dnes můžu změnit život," popsal. Centrum je otevřeno šest dní v týdnu. Teplá jídla se rozdávají dvakrát týdně a řada nezbytných věcí jako potraviny, pleny, oblečení, školní potřeby a osobní ochranné pracovní prostředky jsou k dispozici každému zdarma.

Obrázek: hfz-1

Glasgow navíc pomáhá lidem zajistit vzdělávácí kurzy, pronájem, léčbu závislosti nebo poradenství v oblasti duševního zdraví. Věří, že všechny tyto kroky dělají okolí bezpečnějším. „Pomáhám snižovat chudobu, stres, traumata. A když je kvalita vašeho života vyšší, zločinnost klesá," vysvětlil. Pro mládež pak vytvořil řadu bezplatných programů jako doučování, sportovní nebo mimoškolní aktivity a mladým dospělým v této oblasti nabízí podporu bez odsuzování.

Místo pro ukrývání drog přeměňuje na zahradu

Jeho posledním počinem je renovace prázdného pozemku, který sloužil k ukrývání drog a zbraní, na komunitní zeleninovou zahradu. „Je to bezpečné místo pro naše děti a prostor, kde lze pozitivním způsobem trávit čas. Každý v komunitě sehrál svou roli při jeho zakládání – od sázení semínek po trhání plevele,” popisuje Tyrique. Zahrada je věnována Tyniře Borum, tříleté holčičce, kterou zasáhla zbloudilá kulka při střelbě na ulici ve Filadelfii. „Tynirah nebude moci studovat, jít na ples ani mít dítě. My chceme zajistit, aby tyto možnosti všechny ostatní děti v budoucnosti měly. Nestane se to přes noc. Chce to čas. To nám ukazuje i zahrada. Symbolizuje vše, o co se v naší komunitě snažíme,” dodává.

Ulice dělá bezpečnějšími 

Tyrique Glasgow, který se v letošním roce dostal do TOP 10 Hrdinů CNN vybudoval také silné partnerství s policií, která jeho práci dlouhodobě podporuje. Společně pořádají diskuse o místních problémech u kulatého stolu s občany a úředníky. Zdá se, že Glasgowův přístup funguje. V minulém roce se ve Filadelfii odehrál rekordní počet vražd, z nichž téměř 90 % bylo způsobeno střelnou zbraní. Ale v Glasgowově sousedství podle 17. okrsku filadelfské policie počet přestřelek dramaticky poklesl. Policisté potvrzují, že jedním z důvodů je nadace Young Chances Foundation.

Obrázek: hfz-2