Premiér Trudeau se se slzami v očích omluvil LGBT komunitě. Vysloužil si potlesk ve stoje

Obrázek: trudeau-omluva-small

Kanadský premiér Justin Trudeau včera v tamní Dolní sněmovně přednesl se slzami v očích emotivní řeč, ve které jednoznačně odsoudil desetiletí trvající příkoří, kterému byla v tamní společností vystavena LGBT komunita. Zvláštní důraz pak kladl na perzekuci státních zaměstnanců a příslušníků policie nebo armády. „Jste profesionálové. Jste vlastenci. A především jste nevinní. A za všechno utrpení si zasloužíte spravedlnost, zasloužíte si klid,“ řekl. Uvedl, že represe byla systematická a mnohdy podporovaná samotným státem. „Dnes tu stojím a říkám: ‚Bylo to špatně. Omlouváme se. Je mi to líto. Nám je to líto.‘“ Po této větě si od zákonodárců vysloužilpotlesk ve stoje.

„Je naše společná ostuda, že s vámi bylo špatné nakládáno. A je naší společnou hanbou, že cesta k této omluvě trvala tak dlouho – mnozí, kteří trpěli, už nejsou mezi námi, aby si tato slova vyslechli. A za to se moc omlouváme,“ uvedl. „Naše zákony učinily z intimního a konsenzuálního sexu mezi partnery stejného pohlaví kriminální čin, což vedlo nejen k zadržení, ale také k odsouzení a uvěznění Kanaďanů. Tato kriminalizace měla vliv také na zaměstnanost, dobrovolnictví nebo cestování,“ zmínil ve svém projevu.

 

Zákony a politika schválené vládou podle Trudeaua legitimizovaly nenávist a násilí a státní zaměstnanci v diplomacii nebo armádě byli perzekuováni, zejména v období Studené války. Tyto praktiky premiér nazval honem na čarodějnice. „Ti, kteří přiznali, že jsou homosexuálové, byli propuštěni nebo donuceni k rezignaci. Ztratili důstojnost, kariéru i své sny a v podstatě i své životy,“ uvedl.

Trudeau také vyzval kanadskou společnost, aby se postavila proti homofobii a transfobii a zdůraznil, že jsou tyto komunity do dnešní doby terčem agrese, násilí, diskriminace a také končí na ulici.

Omluva a 145 milionů dolarů

Omluva přichází spolu s částkou 145 milionů kanadských dolarů, z nichž 110 milionů poputuje k těm ze státních zaměstnanců, kteří pro svou sexuální orientaci nebo pohlavní identitu čelili diskriminaci. 15 milionů pak bude investováno do snah o usmíření, vzdělávání a připomínání těchto činů.

Kanadská armáda ukončila diskriminaci pro sexuální orientaci v roce 1992 po tom, co Michelle Douglas, bývalá armádní důstojnice, žalovala stát. O čtyři roky později došlo ke změně kanadského zákona ošetřujícího lidská práva, kam byla doplněna také sexuální orientace. Pohlavní identita se v něm objevila až letos v létě.

Foto: Repro CBC News