Už od školy propojují kamarády s charitou. Nyní vytvořily databázi dobrovolníků a slaví úspěchy

Obrázek: hero-clan-small

Už ve škole Veronika s Kateřinou propadly kouzlu charitativních akcí a zejména propojování svých kamarádů s těmi, kteří potřebovali pomoci. Letos na jaře si splnily sen a založily jednoduchý a přesto inovativní projekt Hero Clan, který systematicky propojuje dobrovolníky-experty s neziskovými organizacemi, které se snaží ve své práci dále posunout, zaplatit experta si však nemohou dovolit. „Naše experty spojuje chuť pomáhat. Těm, se kterými jsme již měly tu čest být v osobním kontaktu, není lhostejné, co se kolem nich děje, a uvědomují si svoje kvality,“ říká Kateřina. Iniciátorkám Hero Clanu se tak podařilo vytvořit databázi expertů ochotných pracovat zdarma a vzniklo už na 60 úspěšných propojení. Projekt sklízí kromě spokojenosti zainteresovaných také úspěchy. Letos za něj Veronika s Kateřinou obdržely Cenu poroty v rámci prestižní soutěže Social Impact Awards.

Hero Clan je jednoduše řečeno databáze expertních dobrovolníků, kteří jsou ochotni jednorázově nebo krátkodobě vypomoci neziskové organizaci či projektu tím, co umí a co je baví. „My, Hero Hunters, tyto experty hledáme a s danými projekty propojujeme na základě konkrétních požadavků,“ vysvětluje pro HFC jedna z iniciátorek Kateřina Vondráková. Ta projekt rozjela letos na jaře spolu s Veronikou Kovářovou, s níž se zná od první třídy. „Zapojovaly jsme se do dobrovolných aktivit na škole, realizovaly vlastní charitativní koncert nebo dobročinnou sbírku a účastnily jsme se i aktivit ostatních neziskovek,“ vypráví o začátcích svého zájmu o dobrovolnictví. „Když jsme viděly, že je někde potřeba konkrétní člověk, začaly jsme lovit mezi svými kamarády a kolegy,“ doplňuje. Veronice s Kateřinou došlo, že neziskové organizace nepotřebují jen peníze, ale také lidi a odborníky, kteří jim mohou s realizací aktivit nebo posunutím se dál významně pomoci. Teď svému propojování daly funkční systém a jméno.

hero clan 3

Lyžařský instruktor Tomáš Halm pro Down Syndrom

Jak to funguje?

Člověk se zájmem o dobrovolnictví navštíví web, kde o sobě vyplní potřebné údaje. Pak nastává období čekání, zda budou jeho schopnosti a zkušenosti přínosné pro některou z organizací. „Nám se mezitím ozývají neziskovky s požadavky, které s nimi dále specifikujeme tak, aby se zadání k hrdinům dostalo ve srozumitelné formě. S tím oslovíme vybraného hrdinu a on se může rozhodnout, zda má na spolupráci chuť a dostatek času,“ říká Veronika. Pokud dobrovolník souhlasí, bude s organizací propojen a Hero Clan dále sleduje, jak se spolupráce vyvíjí. „Zakládáme si na individuálním přístupu, čímž se nám daří do projektu zapojit skvělé a i tím pádem často zaneprázdněné experty,“ doplňuje.

Hero Clan se zaměřuje na pomoc neziskovým organizacím a projektům, které se věnují společensky prospěšné činnosti. „Nezáleží na tom, jestli se zaměřují na ekologii, kulturu, sociální služby a podobně,“ zdůrazňuje Veronika a dodává, že od března se podařilo takto propojit již šedesát dobrovolníků-expertů s organizacemi. „Některé organizace využívají naše služby opakovaně,“ poznamenává.

hero clan 2

Remore Year's pro Rubikon Centrum

Mladí s expertními zkušenostmi

Nejčastěji se do řad dobrovolníků hlásí lidé mezi 25 a 35 lety, kteří již expertní zkušenosti mají. „Spojuje je chuť pomáhat. Těm, se kterými jsme již měly tu čest být v osobním kontaktu, není lhostejné, co se kolem nich děje, a uvědomují si svoje kvality,“ říká Kateřina. Nově se hlásí také ženy na rodičovské dovolené, které chtějí zůstat i při péči o dítě pracovně aktivní.
Nejvíce lidí, kteří nabízejí své služby, se pohybuje v digitální oblasti, tedy zejména experti na sociální sítě, grafiku nebo web design. Své služby ale nabízejí také právníci, architekti, jaderní inženýři nebo lyžařští instruktoři. „Jsou to mladí ambiciózní profíci, díky kterým je svět krásnější,“ usmívá se Kateřina Vondráková.

hero clan 1

Fotograf Antonín Matějovský pro Paměť národa

Zakladatelky by rády dospěly do momentu, kdy bude v databázi od každé profese alespoň jeden expert tak, aby byly pokryty všechny potenciální potřeby organizací. A rády by projekt také finančně stabilizovaly a zajistily jeho udržitelnost - ať už formou darů, nebo výdělečnou činností. „Naší výdělečnou činností je společensky odpovědná produkce. Jsme schopné odbavit větší projekty pro neziskové organizace i pro firmy v rámci jejich CSR aktivit. Produkujeme koncerty, videa, aukce nebo například workshopy se společenským dopadem,“ vypočítává Veronika. „V současné době produkujeme on-line aukci výtvarných děl pro Denní a týdenní stacionář Jihlava a máme za sebou workshop v rámci CSR pro soukromou firmu,“ přidává.

hero clan 4

Copywriterka Karolína Kachyňová pro Asistence o. p. s. (Foto: Jakub Hrab)

Spokojenost

Neziskové organizace si spolupráci zatím pochvalují. Podle Kateřiny se iniciátorkám dostává mnoho kladné zpětné vazby i pozitivních příběhů o nastartování něčeho nového a smysluplného. „Například Asistenci o.p.s. jsme dodaly copywritera pro projekt Gábi pro asistenci, kde mohou lidé koupit čas asistenta, který stráví s hendikepovaným klientem. Nadšení našeho hrdiny nakazilo celý tým a posunulo projekt mílovými kroky kupředu,“ vzpomíná Kateřina. Reklamní stratég Adam Ondráček pak například pomáhá neziskové organizaci Iuridicum Remedium. „Díky opakovaným konzultacím se neziskovce daří pracovat na vytvoření jednotného efektivního brandu, který jim může pomoci nejenom v jasné komunikaci, ale také v hledání sponzorů a partnerů,“ říká.

Kateřina s Veronikou letos za Hero Clan získaly Cenu poroty v rámci prestižního ocenění Social Impact Awards. To je pro ně kromě samotné ceny také ukazatelem toho, že se vydaly správnou cestou a jejich práce má smysl.

hero clan 5

Foto: Archiv Hero Clan