Můstek přes chudobu: Brazilský zubař vrací úsměv nemajetným lidem po celém světě

Obrázek: felipe-rossi-small

Obrovský rozdíl na vnější vizáži, ale především znovuobnovený pocit sebevědomí; takový efekt dokáže přinést rekonstrukce pokaženého chrupu. Náročné zubařské zákroky přitom obvykle platí za jedny z těch nejnákladnějších v rámci celého medicínského spektra. S vědomím, jak mnoho zmůže u lidské psychiky možnost se beze studu usmát, dospěl ke svému velkorysému rozhodnutí i brazilský zubař Felipe Rossi. V rámci své osobní iniciativy a pod záštitou vlastní neziskové organizace Por1sorriso, kterou založil v roce 2016, cestuje po světě a pečuje o chrup lidí ve složité životní situaci, kteří si zákrok nemohou dovolit. Fotografie před zákrokem a po něm Rossi zveřejňuje na sociálních sítích. 

felipe rossi 1

Změny jsou markantní a pořízené snímky věrně odrážejí i nesmírnou radost, kterou dentista svým „pacientům“ přináší. Lidé, které Rossi ve spolupráci s dalšími dobrovolníky léčí, pocházejí především z nejchudších oblastí jeho rodné Brazílie a východní Afriky, kterou v rámci svých cest projezdil. Veškeré prostředky pro výkon své činnosti získává lékař prostřednictvím fundraisingových aktivit své organizace, o výsledky své práce se pak dělí skrze snímky před a po, které pravidelně zveřejňuje na svém instagramovém účtu. Ten má v tuto chvíli už přes 200 tisíc followerů a dalších 114 tisíc uživatelů pravidelně sleduje webové stránky jeho organizace.

felipe rossi 2

Podle studie WHO s názvem Globální dopad chorob postihují ústní choroby 3,5 miliardy lidí na celém světě. Nejčastější z nich jsou problémy se zubním kazem, zhruba 2,3 miliardy lidí pak trápí kazy dospělého chrupu a 530 milionů dětí kazy chrupu dětského. Podle studie je jednoznačně prokázána spojitost mezi dentálními chorobami a socioekonomickým statusem, problémy tak nejvíce postihují nejchudší společenské vrstvy.

felipe rossi 3 

felipe rossi 4

felipe rossi 5

felipe rossi 6

felipe rossi 7

felipe rossi 8

felipe rossi 9

Foto: Felipe Rossi