Otec ho zavrhl proto, že je gay. Novou vášeň i zdroj obživy našel v kreslení

Obrázek: zavrzeny-gay-kreslir-small

Když se lidé z LGBT komunity rozhodnout vyjít se svou sexuální orientací ven, setkávají se mnohdy s odmítnutím, a to nejen svými přáteli, ale také nejbližší rodinou. Své o tom ví 21letý Brazilec João Neto. Jeho odvážný krok, říci o své homosexuální orientaci svému otci, se nesetkal  s pochopením. Přestal ho finančně podporovat a on se musel naučit postarat se o sebe sám.

zavrzeny gay kreslir 2

„Můj otec mě přestal finančně podporovat, protože jsem gay. Dokázal jsem se udržet na univerzitě, ale na všechno ostatní jsem zůstal sám. Tak jsem se začal učit kreslit, zlepšil jsem se a začal jsem kreslit na stěny i nábytek. A teď jsem tady. Prosím, potřebuji, aby se rozšířilo povědomí o mé práci,“ napsal João na svůj Twitter.

zavrzeny gay kreslir 1

Poté, co se o své orientaci a přístupu otce zmínil na Twitteru, ho lidé zaplavili zprávami plnými podpory. „Tvá práce je úžasná, přeju ti jen to nejlepší,“ napsal mu uživatel Elay. „Všechno bude dobrý. Máš talent! Přeju ti úspěch,“ přidal héterodetaubaté. „Tvé kresby jsou opravdu úžasné. Je mi líto, v jaké jsi situaci. Je absurdní, že se takové věci stále dějí, ale doufám, že naše sdílení pomůže dostat práci. Buď silný, bratře!“ napsal Joãovi James Figueiredo.

zavrzeny gay kreslir 3

A João neskrýval nadšení z množství pozitivních zpráv. „Lidi, jsem z toho množství podpory překvapený a moc vděčný! Řada lidí mě teď díky mé práci kontaktuje a jsem šťastný, že se to stalo tak rychle,“ raduje se João a přikládá odkaz na svůj instagramový profil @netosjoao, kde sdílí své kresby a kde mu stále přibývají sledující.

zavrzeny gay kreslir 4

Výzkum organizace Pew Research Center prokázal, že až 4 z 10 LGBT dospělých ve Spojených státech bylo svou rodinou kvůli sexuální orientaci odmítnuto. Podobné osudy najdeme i v řadách české LGBT komunity. „My jsme společnost velice tolerantní. Spíše bych ale řekl, že až ignorantská. Nám je jedno, co dělají druzí, dokud se to netýká nás. Nejsme totiž společnost, která by byla akceptující. A mezi tolerancí a akceptací je zásadní rozdíl,” říká Michal Pitoňák, výzkumný pracovník Národního ústavu duševního zdraví. Zároveň upozorňuje, že postavení LGBT komunity u nás není dobré. „Je ještě mnoho co zlepšovat,“ dodává.

Foto: Instagram @netosjoao