Dobrovolníci z Walesu přestavěli dvoupatrový autobus na noční přístřešek pro lidi bez domova

Obrázek: bus-bezdomovci-small

Skupinka dobrovolníků z Walesu přestavěla autobus na noční přístřešek pro lidi bez domova. Dvoupatrový autobus, ve kterém jsou nyní k dispozici postele pro dvanáct osob, dvě sprchy, dvě toalety, kuchyňka a malý salonek, vyrazí již brzy do ulic anglického města Newport. Za aktivitou stojí manželé Ian a Tammy Smithovi, kteří se inspirovali podobným fungujícím projektem v Bristolu. Přestavbě autobusu věnovali více než rok.

bus bezdomovci 4

„Pomáháme bezdomovcům poslední čtyři roky. Je to stále běžnější a v ulicích vidíme stále více lidí,“ uvedl čtyřiačtyřicetiletý Ian, který pracuje jako řidič minibusu. S manželkou již čtyři roky vedou organizaci Helping Open Peoples Eyes. Na přestavbu autobusu začali sbírat peníze v říjnu 2018. Veškeré prostředky jsou získávány od komunity prostřednictvím tombol a sbírek.

bus bezdomovci 2

Ian nakonec koupil funkční dvoupodlažní autobus, který byl kdysi používaný v ulicích Londýna, za 5 tisíc liber. Celá přestavba, do které se zapojila řada místních dobrovolníků, nakonec stála 20 tisíc liber. „Žádné granty. Byl to fundraising. Pomohli lidé a podniky. Byla to tvrdá práce, ale stálo to za to,” popisuje Ian. Ze získaných prostředků také plánují hradit následující provoz. „Nenecháváme si nic pro sebe,” zdůrazňují.

bus bezdomovci 3

Skupina nyní doufá, že během následujících týdnu bude již možné přístřešek otevřít lidem. „Na konci dne máme všichni právo mít bezpečné místo ke spaní. Chceme také udělat více, dát jim jídlo, oblečení, toaletní potřeby a další věci, které potřebují,” uvádějí dobrovolníci na Facebooku. Do budoucna také hledají odborníky specializující se na problémy s drogami, alkoholem a na sociální problematiku, kteří mohou návštěvníkům autobusu nabídnout poradenství zdarma. „To množství pomoci a podpory je neuvěřitelné. Všichni se spojili a nyní je autobus téměř hotový,“ uzavírají manželé.

Foto: Ian Smith