„Kup si oběd domů a my za tebe nasytíme babi, dědu nebo mamku samoživitelku!“ hlásí Breakfaststory

Obrázek: breakfaststory-small

„Kup si oběd domů a my za tebe nasytíme babi, dědu nebo mamku samoživitelku zadarmo!“ to je motto iniciativy Breakfaststory, která si dala za úkol pomoci ohroženým skupinám obyvatel, jako jsou senioři, hendikepovaní nebo samoživitelky a samoživitelé. A myslí také na sociální podniky, které do celé akce zapojila a neodmyslitelně k ní patří.

breakfaststory 1 

Samoživitelé, ať už mámy či tátové, přišli v posledních týdnech a měsících v řadě případů o brigádu či práci a tím i o jediný příjem. Současná krize dopadla také na sociální podniky, jako je například Bistro Střecha, Jídelna Kuchařek bez domova a řada dalších, které momentálně bojují o přežití. Právě kvůli situaci Kuchařek bez domova celá tato iniciativa vznikla. „V půlce března mi zavolala manažerka Veronika Zerzánová z Jídelny Kuchařek bez domova, která zaměstnává sociálně ohrožené ženy. Karanténní opatření ve formě nouzového stavu a uzavření podniku, ve kterém pracují, pro ně mají existenční následky. Spousta z nich se ocitla znovu bez střechy nad hlavou, jelikož přišly o výdělek. Veronika navrhla, že by zkusily prodávat obědy a jestli bych jim s tím nějak nepomohla, tak jsem se zamyslela...“ popisuje pro HFC začátky iniciativy její zakladatelka Lucie Hyblerová.

Potěš obědem!

Výsledkem je Potěš obědem, možnost zakoupit si za 160Kč oběd, tedy vlastně dva obědy. „Každým obědem podpoříte výplaty zaměstnankyň Jídelny Kuchařek bez domova a dalších zapojených sociálních podniků, které v aktuální náročné době bojují doslova o střechu nad hlavou. Druhá část z ceny vašeho oběda putuje na přípravu a rozvoz oběda pro seniory a mámy samoživitelky, který jim dopravíme domů,“ uvádí iniciativa na své facebookové stránce. 
Na hlavní stránce iniciativy si vyberete z menu pokrm, případně i něco navíc, zvolíte si den, na kdy oběd chcete, a také si můžete vybrat, zda oběd kromě vás poputuje i k seniorovi či mamince samoživitelce.

„První den jsme rozvezli 15 klientských a 15 seniorských obědů a já jsem si myslela, že to nějak dojedeme do pátku a pak končíme. Jenže během těchto dvou dnů se začaly dít malé zázraky a lidé naše obědy kupovali do vyprodání, což byl pro mě šok a nádhera zároveň,“ neskrývá nadšení Lucie. A dodává, že ačkoli iniciativa zmiňuje matky samoživitelky, automaticky počítá s tím, že pomoc přirozeně poputuje i tátům samoživitelům. „Genderem se u bezplatných obědů vůbec nezabývám, ten, kdo se přihlásí o oběd jako samoživitel, dostane jej,“ jasně vysvětluje.

Hon na solidaritu? U nás ne!

Cílem iniciativy Breakfaststory je zabezpečit ohrožené seniory i samoživitelky a samoživitele nejen jídlem, ale dát jim hlavně psychickou podporu. Podle Hyblerové by pomoc měla vždy zasáhnout určitou skupinu lidí a měla by ji nejen materiálně zabezpečit, ale také jí dát pocit sounáležitosti a pocitu, že v tom nejsou sami. „Což pro mě aktuální hon na solidaritu jaksi postrádá. Vážím si každého, kdo chce aktivně pomoci, a pomoci jsou různé - roušky nebo zavolání si s osobou, která na tom není psychicky dobře a je v tísni, nebo že upeču seniorovi koláč, zajdu nemocnému nakoupit… Ten, kdo chce honit solidaritu tklivými videi na sítích z tepla domova, nechť tak činí, my budeme dále dělat vše proto, aby pomoc byla co nejúčinnější a pokud bude inspirovat další lidi opravdu k aktivní pomoci, je to skvělá zpráva,“ přidává Lucie Hyblerová. 
Jak vlastně tým Breakfaststory potřebné lidi vyhledává? Seniory na iniciativu odkazují organizace jako například ŽIVOT 90, Krása pomoci nebo také SenSen (Senzační senioři). „Co se týče matek samoživitelek, mohou se hlásit přes náš jednoduchý odkaz. Maminka nic nedokazuje, nedokládá, ale zašle jednoduchou objednávku, na kdy oběd ideálně potřebuje a kolik porcí, má také možnost napsat, zda by potřebovala akutně ještě jinou formu pomoci,“ popisuje možnosti pro samoživitelky, případně i samoživitele Lucie.

breakfaststory 4

Plný žaludek a psychická podpora

Jídlo potřebným lidem i objednavatelům rozvážejí dobrovolníci. „O naše dobrovolníky se staráme také tak, že je rádi překvapíme bublaninou nebo kytkou, aby se jim lépe rozváželo, a hlavně s pocitem, že si jejich práce nesmírně vážíme,“ přidává. Ti jezdí s čerstvým teplým obědem na ubytovny, do sociálních i standardních bytů. Senioři se shodují v tom, že je jídla je v jedné porci víc než dostatek a je zdravé a dobré. Sociální podniky vaří jak běžnou stravu, tak vegetariánskou i veganskou. A protože v Breakfaststory jde kromě zahnání hladu i o psychickou podporu, svěřují se lidé i s tím, jak moc jim hotové jídlo usnadní život a ušetří čas. „Jeden z pánů seniorů se stará o ženu s roztroušenou sklerózou a o dospělého hendikepovaného syna. Ze všeho nejméně mu jde vařit a bojuje s ním roky, proto oceňuje i úsporu času, kterou může věnovat své rodině,“ popisuje jeden z mnoha příběhů Lucie. „Z jeho dojemných slov jsem vycítila také to, že je rád, že jeho rodina jí kvalitně, protože díky finanční úspoře nedosáhne často na kvalitní potraviny. Jeho slova na konec našeho setkání mě odzbrojila. Když jsem se ho zeptala, zda by nevzkázal něco motivačního pro naše dobrovolníky, řekl, že sám je dobrovolník a po nocích přepisuje audio nahrávky pro slepce, aby si mohli číst. Takových barevných příběhů, které jsou reálné, máme celou řadu mezi stovkami seniorů a maminek a jejich, bohužel často nemocných či hendikepovaných, dětí,“ říká a ke zpětným vazbám dodává: „Denně nám chodí e-maily, lidé telefonují našim koordinátorkám a koordinátorům nebo přímo mně. Chci, aby mi lidé mohli zavolat a říct, co je trápí, nebo co je naopak těší a jestli jim chutnalo. Nechci v tom shonu a denní 18hodinové práci zapomenout, pro koho vše děláme a proč,“ říká Lucie.
K některým seniorům a maminkám jezdí dobrovolníci s obědy opakovaně. „Nechtěla jsem lidem věnovat jeden oběd a jít zase o adresu dál. Sociální pomoc by měla znamenat také vytvoření si vztahu s ohroženým seniorem nebo maminkou. Řešení nevidím v jednorázovém obědu, ale právě v rytmu opakování se tohoto obědového rituálu, takže to je naše priorita,“ vysvětluje Lucie.

breakfaststory 5

Foto: Karol Pružinský

Chcete se zapojit? Staňte se dobrovolníkem!

Breakfaststory hledá další dobrovolníky zejména na rozvoz jídel. Iniciativa má zatím k dispozici předplacené benzinové karty i zapůjčená auta. Zájemci se mohou hlásit do dobrovolnické skupiny nebo na e-mail info(at)breakfaststory.cz. Iniciativu a příběhy lidí, kterým pomáhá, najdete také na jejich Instagramu @breakfaststorycz.

breakfaststory 6

Foto: Karol Pružinský 

Foto: FB Breakfaststory a Karol Pružinský